Prvi fiskalni računi u Brčkom mogući već u januaru

Komisija za fiskalizaciju u Brčko distriktu raspisala je javni poziv za izbor najpovoljnijeg zastupnika opreme, a prve fiskalne kase mogle bi već u januaru biti uvedene u prodavnice i ugostiteljske objekte.

Predsjednik Komisije za fiskalizaciju u Brčko distriktu Safet Rizvanović kaže za “Glas Srpske” da javni poziv, koji je raspisan prošle sedmice, ostaje otvoren 15 dana, nakon čega slijedi izbor ovlašćenog zastupnika fiskalne opreme.

- Reklama -

– Šansu imaju samo ovlašćeni proizvođači i distributeri fiskalnih kasa, štampača i druge opreme koji su registrovani u Direkciji za finansije Brčko distrikta. Neophodno je da posjeduju tehničke i kadrovske potencijale, da imaju reference i određenu finansijsku stabilnost, obezbijede neopozivu garanciju na svoje proizvode i servis na teritoriji distrikta – rekao je Rizvanović.

On je dodao da je u toku izrada pravilnika o dinamici fiskalizacije, jer je nemoguće da svi obveznici budu fiskalizovani istog dana.

– Na teritoriji Brčko distrikta biće uvedeno oko 5.000 fiskalnih uređaja. Dinamika se određuje shodno značaju i prioritetima, a među prvima biće fiskalizovana preduzeća koja se bave trgovinom na malo i ugostiteljski objekti. Prve fiskalne kase mogle bi biti uvedene već u januaru – rekao je Rizvanović.

Istakao je da je značaj uvođenja fiskalizacije višestruk, da će omogućiti suzbijanje sive ekonomije, pouzdano evidentiranje prometa u realnom vremenu, kao i izbjegavanje nelojalne konkurencije i preferiranje bezgotovinskog prometa. Rizvanović naglašava da je, osim uvođenja fiskalnih kasa, neophodno animirati javnost i razviti poresku kulturu potrošača.

– Ništa neće imati smisla bez podizanja svijesti javnosti o značaju uvođenja fiskalizacije, ali i kontrole poreskih organa. Samo tako ćemo ostvariti povećanje poreza na dohodak i povećanje broja poreskih obveznika u sistemu PDV-a – dodao je Rizvanović.

Ranije je propisano da će od fiskalizacije biti oslobođena poljoprivredna gazdinstva, zanatlije koje se bave starim i umjetničkim zanatima, te oni koji porez na dohodak plaćaju u paušalnom iznosu.

Različit tretman

Načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju u Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH Ratko Kovačević ističe da svi poreski obveznici u BiH nisu jednako tretirani zato što obveznici u RS i FBiH odavno imaju fiskalne kase, a u Brčko distriktu još nemaju.

– Najveći broj izvještaja o postojanju osnova sumnje da je učinjeno neko od krivičnih dijela iz oblasti indirektnih poreza, koje je UIO proslijedio nadležnim tužilaštvima u BiH, odnosi se upravo na obveznike koji imaju sjedište u Brčko distriktu. Iz tog razloga, kao i zbog činjenice da svi obveznici u BiH moraju biti jednako tretirani, UIO smatra da fiskalizacija u ovom dijelu BiH mora biti što hitnije uvedena – rekao je Kovačević.

 

 

 

 

 

(glassrpske.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime