Prvi dani masovne imunizacije u Brčkom protiču bez poteškoća

Proces masovne imunizacije građana protiv koronavirusa na području Brčko distrikta počeo je prije dva dana, i u ovom trenutku dnevno može biti vakcinisano oko 400 Brčaka.

“Stvorili smo sve tehničke preduslove i produženjem rada Centra za vakcinaciju, tako da tokom dana može biti vakcinisano blizu 400 naših sugrađana. Masovna vakcinacija podrazumjeva planski dolazak građana ispred Omladinskog centra, o čemu će svi oni koji su se prijavili za imunizaciju biti obavješteni telefonom”, rekao je šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge brčanske Vlade Sead Šadić.

Na ovakav metod masovne imunizacije u brčanskoj Vladi odlučili su se zbog izuzetno visokih temperatura.

“Metod koji sada primjenjujemo čini nam se najsvrsishodni jer time izbjegavamo stvaranje gužvi ispred Centra za imunizaciju, jer bi se u protivnom moglo destiti da u prvim jutarnjim satima budu redovi i od nekoliko stotina građana, čija vakcinacija bi trajala više sati, a kroz porast temperatura bilo bi i fizički ugroženo zdravlje onih koji stoje čekajući vakcinaciju”, naglasio je Šadić.

Inače, u Brčkom do sada je vakcinisano oko 13.000 građana, od čega blizu 8.000 prvom i preko 5.500 i drugom dozom vakcine.

“Sastanak Kriznog štaba u zdravstvu biće održan i danas, no do ovog momenta nismo mišljenja da treba vakcinaciju obavljati i u zdravstvenim centrima širom Distrikta, ali ukoliko se ukaže potreba, spremni smo vrlo brzo preći i na ovaj sistem masovne imunizacije”, zaključio je Šadić.

 

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime