Prva pravosnažna presuda u Brčkom: Kažnjen sa 1.500 KM jer je napustio samoizolaciju

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH okončalo je postupak po optužnici protiv Vedada F. (35) iz Brčkog, optuženog da nije postupao u skladu s mjerama nadležnih organa za suzbijanje i sprječavanje epidemije zarazne bolesti kovid-19.

Njega je za krivično djelo nepostupanja po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije Osnovni sud Distrikta osudio na novčanu kaznu u iznosu od hiljadu i pet stotina KM, koju je osuđeni odmah i izvršio.

Podsjetimo, Tužilaštvo Distrikta nedavno je optužilo Vedada F. zbog napuštanja porodičnog doma u martu mjesecu, za vrijeme trajanja mjere izolacije, te zbog slobodnog kretanja gradom bez nošenja bilo kakve zaštitne opreme. Kako je pravosnažnom presudom utvrđeno, on nije postupio po odlukama nadležnog organa kojima se određuju mjere za suzbijanje i sprječavanje epidemije. Zbog toga je ubrzo pred lokalnim pravosuđem procesuiran i osuđen za krivično djelo Nepostupanje po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije iz člana 222 Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH.

Gotovo istovremeno s optužnicom protiv Vedada F., Tužilaštvo Distrikta je za isto krivično djelo optužilo još dvije osobe. Zbog posjećivanja drugih lica i trgovinskih objekata za vrijeme izolacije M.S. (42) iz Brčkog i M.Đ. (39) iz susjednog naselja Potočari optuženi su i za krivično djelo Prenošenje zarazne bolesti iz člana 221 stav (1) Krivičnog zakona.

Njima je stavljeno na teret da nisu postupili po nalozima kojima nadležno tijelo zdravstvene službe određuje druge mjere za suzbijanje ili sprječavanje zarazne bolesti kod ljudi, pa je zbog toga došlo do opasnosti od širenja zarazne bolesti.

Za vrijeme trajanja prirodne nesreće zbog bolesti kovid-19 (koronavis) Tužilaštvo Brčko distrikta BiH otvorilo je ukupno četrnaest istraga protiv devetnaest lica koja sumnjiči za krivična djela nepostupanja po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije i prenošenja zarazne bolesti.

Sve istrage se, u saradnji s Policijom Distrikta i drugim nadležnim organima intenzivno provode, a osumnjičeni bez odlaganja procesuiraju.

 

 

 

 

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime