spot_img

Protojerej Slavko Maksimović odlikovan Medaljom zasluga za narod

Published:

spot_img

Povodom 9. januara, Dana Republike Srpske, a na osnovu odluke predsjednika Srpske, danas su u Palati Republike, uručena odlikovanja za 16 pojedinaca, institucija, organizacija i udruženja, kao i jedno koje je dodijeljeno posthumno – za general-majora Slavka Lisicu, koje je preuzeo njegov sin Nenad.

Medaljom zasluga za narod odlikovani su Udruženje građana “Mozaik prijateljstva” iz Banjaluke, brčanski protojerej-stavrofor Slavko Maksimović i akademski slikar Mladen Karan. Njima su odlikovanja dodijeljena za zasluge u oblasti humanitarnog i duhovnog rada, očuvanju tradicije i dostignuća u oblasti likovne kulture i umjetnosti od značaja za opštu afirmaciju Republike Srpske.

Medalja zasluga za narod je ustanovljena 1993. godine sistemom odlikovanja Republike Srpske definisanim Ustavom Republike Srpske. Medalja zasluga za narod ima jednu klasu i dodjeljuje se za zasluge stečene u borbi protiv neprijatelja, za oslobađanje zemlje te za doprinos u izgradnji i razvoju Republike Srpske.

Njome se u miru odlikuju pojedinci, ustanove i druge organizacije za doprinos u razvitku i napretku Republike Srpske. Natpis na medalji glasi: Za krst časni i slobodu zlatnu, Republika Srpska.

(nula49.com)

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img