Protesno okupljanje advokata pred Osnovnim sudom u Brčkom

Brčanski advokati koji su prije dva mjeseca obustavili rad, svoje protivljenje fiskalizaciji advokatske djelatnosti u Brčko distriktu iskazali su danas polučasovnim mirnim protestnim okupljanjem ispred zgrade Osnovnog suda u Brčkom.

– Ovo je simbolično okupljanje koje su organizovale advokatske komore Republike Srpske i regije Tuzla ispred svih sudova u RS i Tuzlanskom kantonu, kao znak podrške našem zahtjevu za izuzimanje advokatske djelatnosti iz procesa fiskalizacije – rekao je Mirko Simić, član protestnog odbora advokata sa sjedištem u Brčkom.

- Reklama -

On je naglasio da je njihov zahtjev opravdan i podsjetio na niz međunarodnih dokumenata koje idu tome u prilog kao i na činjenicu da advokati u entitetima i zemljama okružnja i EU nisu fiskalizovani.

-Pozdravljamo nedavni zaključak kojim je Vlada Distrikta zadužila Direkciju za finansije da riješi ovo pitanje izuzimanjem advokata iz fiskalizacije i očekujemo da će to biti urađeno u rokovima koji su zadati tim zaključkom. Do tada ostajemo u istom statusu kao i prethodna dva mjeseca – rekao je Simić.
On je naglasio da je advokatura specifična djelatnost koja mora biti samostalna i nezavisna i da bi u slučaju fiskalizacije bio narušen princip povjerljivosti između advokata i klijenata

– U slučaju fiskalizacije i kontrole od strane poreskih inspektora javne vlasti bi došle do informacija o dešavanjima u postupcima, krivičnim djelima, novcu, testamentima i svemu onom što javnost ne treba da zna. Na taj način advokatura brani svoju nezavisnost, samostalnost i interes svih građana – istakao je Simić.

Dejan Đurović, portparol Pravosudne komisije izjavio je danas da je zbog obustave zastupanja advokata pred pravosudnim institucijama Brčko distrikta do sada odloženo 408 ročišta.

– Ovo nije problem za pravosuđe jer ima kapacitete da to po obustavi štrajka uz dodatne napore sustigne, ali problem imaju građani jer su njima uskraćene mogućnosti da ostvaruju svoja prava pred sudom – reko je Đurović.

 

 

 

(srpskainfo.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime