spot_img
spot_img

“Просвјета” Брчко у наредних 30 дана обиљежава 120 година од оснивања Друштва

spot_img
spot_img

Обиљежавање 120 година од оснивања Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“ у БиХ у Брчком ће у организацији Општинског одбора „Просвјете“ започети деветог децембра промоцијом књиге Веселина Џелетовића „Српско срце Јоханово“ у Културно административном центру „Патријарх српски Павле” и расписивањем литерарног конкурса за ученике основних и средњих школа са подручја дистрикта Брчко и Републике Српске.

Како је најављено на данашњој конференцији за новинаре активности на обиљежавању овог великог јубилеја који се обљежава ове године трајаће у наредних мјесец дана и биће завршене 10. јануара 2023. године свечаном Академијом у Дому културе.

„Просвјета у сарадњи са Конзервативним клубом креће у реализацију обиљежавања 120 година од оснивања Друштва у БиХ“, истакла је овом приликом потпредсједник „Просвјете“ Ведрана Драгичевић.

Програмом активности на обиљежавању овог великог јубилеја за 12. децембар у 18 часова у галерији “Сава Шумановић” планирано је отварање изложбе о Меши Селимовићу поводом 40 година од смрти овог великана. 14 децембра биће одиграна монодрама „Књига о Милутину“ Звездаре театра у режији Егона Савина коју игра глумац Ненад Јездић. За 21 децембар предвиђено је вече родољубиве поезије, а два дана касније 23. децембра Млади истражују Српску. Годишњи концерт Фолклорног ансамбла СПКД „Просвјета“ заказан је за 28. децембар.

Први догађај у идућој години предвиђен је за 9. јануар концертом Максима Војводића и Бранке Зечевић, а дан касније манифестација ће бити затворена свечаном Академијом.

„Српско просвјетно и културно друштво „Просвјета“ основано је 1902. године, да би већ 1903. године био основан одбор у Брчком, а нешто касније и у Ражљеву“, подсјетио је у поводу овог великог јубилеја Драган Томић, портпарол „Просвјете“ Брчко.

Према његовим ријечима у арихи постоји доста материјала о самом оснивању „Просвјете“ који „Просвјета“ планира на занимљив начин представити у галерији “Сава Шумановић” у Брчком.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img