spot_img

Prosječno u Distriktu desetak samoubistava godišnje

Published:

Policija Brčko distrikta, prije par dana, evidentirala je prvi ovogodišnji slučaj samoubistva. Tragedija se desila u Gornjem Zoviku gdje je muškarac sebi život oduzeo eksplozivnom napravom. U Distriktu se inače u prosjeku godišnje evidentira desetak takvih slučajeva, saznajemo u Policiji.

“Najviše samoubistava u jednoj godini evidentirano je 2009. godine. Tada su ruku na sebe podigle čak 22 osobe u Distriktu. A najmanje suicida je bilo 2012. godine kada je to djelo počinilo pet osoba”, kaže glasnogovornik brčanske policije Halid Emkić, iznoseći statističke pokazatelje.

Gledajući samo nekoliko posljednjih godina, pokazatelji su sljedeći: 2013. godine bilo je šest samoubistava, 2014. se ubilo 13 osoba, 2015. to je učinilo njih sedam, a 2016. godine ruku na sebe je podiglo devet osoba.

Prema polnoj strukturi počinitelja, dva puta više je muškaraca nego žena. Od 29 samoubistava u posljednje četiri godine 20 je muškaraca, a devet žena.

Načini izvršenja su različiti: vješanjem, vatrenim oružjem, eksplozivnim napravama, utapanjem, skokom sa zgrade i trovanjem. No, najčešći način izvršenja je vješanjem.

Starosna dob osoba koje podignu ruku na sebe je široka, od 25 do 80 godina.

“Kada je riječ o motivima, oni su različiti, a najčešći su izazvani duševnim, odnosno socijalnim faktorom”, kazao nam je glasnogovornik Policije, Halid Emkić.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img