spot_img
spot_img

Prosječna plata u Brčkom 1.241,80 KM

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Prosječna neto plata isplaćena za mjesec decembar prošle godine na nivou svih djelatnosti u Brčko distriktu iznosila je 1241,80 KM, rekla je Senija Fačić rukovodilac Agencije za statistiku BiH podružnice Brčko.

“Ovaj prosjek je računat u djelatnostima poljoprivrede, zdravstva, prerađivačke industrije, uprave, građevinarstva, trgovine, obrazovanja i drugih djelatnosti iz klasifikacije”, dodala je Fačić i naglasila da je godišnja prosječna neto plata u Brčkom za 2023. godinu iznosila 1180,34 KM.

Ona je istakla da je inflacija u decembru mjesecu ove godine nije porasla puno u odnosu na mjesec ranije i iznosila je 2,6 odsto što predstavlja stabilizaciju cijena u odnosu na raniji period.

“Cijene su u decembru prošle godine u odnosu na isti period u 2022. godini porasle u oblasti hrane i bezalkoholnih pića za dva odsto, alkoholnih pića i duvana za 3,7 odsto, stanovanje i režijski izdaci za 2,2 odsto, Namještaj i kućanski uređaji za 3,7 odsto, zdravstva za 3,1 odsto, te ostalih usluga i dobara za 8,6 odsto”, navela je Fačić.

Govoreći o godišnjoj inflaciji na području Brčko distrikta koja je u 2022. godini iznosila 10,6 odsto i smanjena je za osam odsto te je na godišnjem nivou na području Brčko distrikta za prošlu godinu iznosila 2,6 odsto, dok je najveći pad cijena zabilježen u oblastima odjeće, obuće i transporta.

Senija Fačić je zaključila da cijene imaju tendenciju stabilizacije i da je inflacija znatno smanjena u odnosu na prije dvije ili tri godine kada je bila i šest puta veća nego danas.

 

 

(radiobrcko.ba)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img