Prosječna plata i druge bajke

Mudrost nepoznatog autora “Statistika je kao bikini – mnogo toga otkriva, ali ništa ne pokazuje” još jednom se pokazala tačnom. Prosječna plata u Brčko distriktu iznosti 835 KM.

Agencija za statistiku BiH objavila je podatke zaključno sa krajem avgusta ove godine. Statistika kaže da je u tom periodu u Brčkom bilo 17.300 zaposlenih i oko 11.200 nezaposlenih osoba. Prosječna plata zaposlenik iznosila je 835 KM, a nimalo iznenađujuće najbolji prosjek imali su zaposlenici u javnoj upravi, obrazovanju i zdravstvu.

- Reklama -

I dok je nekada možda i vrijedilo da stanovnici Distrikta žive bolje od stanovnika entiteta, najnoviji statistički podaci pokazuju surovu istinu: Brčaci imaju prosječnu platu jednaku kao i zaposleni u Republici Srpskoj, a za čitavih 40 KM manju nego zaposleni u Federaciji BiH.

O tome kako bi ova statistika izgledala kada bi se iz računice izuzele budžetske plate ne vrijedi ni govoriti.

Recimo samo to da je neto prosjek plata u javnoj upravi Distrikta 1.340 KM, što je za nekih 500 KM više od ukupnog prosjeka.

Naš prosjek značajno “vade” i zaposlenici u zdravstvu i socijalnoj zaštiti, gdje je prosjek oko 1.300 KM, a slijede zaposleni u elektrodistribuciji sa prosjekom od oko 1.240 KM, obrazovanje sa 1.220 KM, te zaposlenici bankarskog i sektora osiguranja sa prosjekom od oko 1.150 KM.

Već tradicionalno najslabije su plaćeni radnici u građevinarstvu, ugostiteljstvu i trgovini, pa njihova prosječna plata iznosti oko 500KM.

Kada je nezaposlenost u pitanju, situacija u statistici se popravlja, ali ne zapošljavanjem, već odlaskom mladih. U Brčko distriktu je s krajem avgusta bilo zaposleno oko 17.300 osoba, a nezaposleno oko 11.200. Najviše je nezaposlenih sa srednjom stručnom spremom, mada nije zanemarljiv broj ni onih sa fakultetskim diplomama.

Penzionera je tek nešto više od nezaposlenih – oko 11.300, a njihova prosječna mjesečna primanja zavise od entitetskog fonda kome pripadaju. Oni koji penziju primaju iz Republike Srpske prosječno imaju oko 320 KM, dok oni koje isplaćuje PIO Federacije BiH “prolaze” za 15-ak maraka bolje.

Što se potrošačke korpe tiče, nju niko više i ne računa. Uz skoro svakodnevni porast cijena, smanjivanje gramaže proizvoda ili nekog od bezbroj drugih načina stvaranja iluzije da cijene ne rastu, zaista je jako teško izračunati koliko novca je potrebno prosječnoj porodici za puko preživljavanje.

Zašto su autobusi puni u jednom smjeru, kada nam je statistika ovako dobra?

 

 

 

(nula49.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime