spot_img

Prosječna ocjena brčanskih osnovaca u prvom polugodištu 3,75

Published:

spot_img

Mara Matkić, šefica Pododjeljenja za predškolsko i školsko obrazovanje u Vladi Brčko disrikta izjavila je da je prvo polugodište na nivou svih petnaest osnovnih škola završeno prosječnom ocjenenom 3,75, što je blagi pad, u odnosu na kraj godine, kada se uspjeh učenika obično popravi.

Kada je riječ o vladanju učenika u prvom polugodištu, Matkić kaže da je situacija zadovoljavajuća, jer od ukupno 97.382 izostanka, blizu 95% je iz opravdanih razloga. Uspjeh učenika je nešto kritičniji u devetim razredima. Na nivou svih devetih razreda 140 ih je imalo nezadovoljan uspjeh.

“S obzirom da se radi o završnim razredima, pretpostavljam da je to posljedica strožijih kriterijuma kako bi se malo više potrudili i pokazali bolje rezultate u drugom polugodištu”, objašnjava Matkić.

Ljubica Đokić, deveti je razred IV Osnovne škole u Brčkom, odlična je učenica i jedna od kandidatkinja za učenicu generacije ove škole. Za odličan uspjeh kaže da je presudan rad i samo rad.

Zumka Grabus, direktorica Četvrte osnovne škole u Brčkom kaže da su zadovoljni prosječnom ocjenom vrlodobar u prvom polugodištu, ali da je od ukupno 227 učenika, 22 đaka prvo polugodište završilo nezadovoljavajućom ocjenom. Najviše jedinica u ovoj školi je iz matematike, fizike i engleskog jezika.

U Brčko distriktu trenutno osnovnu školu pohađa 5.969 učenika. Prema Matkićevim navodima, u prvi razred školske 2016/17 godine upisano je 625 učenika, dok je deveti prošle godine završilo 718 đaka. Prema pedagoškim standardima, da bi jedno odjeljenje moglo biti formirano potrebno je najmanje pet učenika. U slučaju da nema dovoljno djece, nastava se odvija u kombinovanim odjeljenjima.

 

 

(radiobrcko.ba)

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img