spot_img
spot_img

Проневјере у Удружењу пензионера ФБиХ у Брчком: Благајница оптужена за присвајање више од 70.000,00 КМ

spot_img
spot_img

Тужилаштво Брчко дистрикта БиХ подигло је оптужницу против Шефике Крајновић (54)* због сумње да је обављајући послове благајнице Удружења пензионера – умировљеника Брчко дистрикт БиХ, присвајала новац тог удружења.

Пред Основним судом Дистрикта, Крајновић је оптужена да је на штету удружења, које у Брчком окупља кориснике ПИО/МИО ФБиХ, у два наврата проневјерила близу 75.000,00 КМ.

Крајновић је стављено је на терет да је у периоду од 01.01.2019. године до 16.01.2020. године, након што је од више чланова удружења примила у готовини укупно 19.630,00 КМ намијењених за бањско лијечење, та новчана средства задржала за себе, иако је била дужна уплатити их на банковни рачун послодавца. Осим тога, терети се да је с тог рачуна подигла 54.576,38 КМ и задржала за себе, а што ничим није оправдала, прибавивши себи укупну имовинску корист од 74.206,38 КМ.

По пријави коју је поднијело руководство Удружења, Тужилаштво је спровело истрагу након које је против Крајновић подигло оптужницу за кривично дјело Проневјера (из члана 378 став 3 Кривичног закона Брчко дистрикта БиХ) с прописаном казном затвора од двије до десет година. Усто, Тужилаштво је оптужницом предложило суду да оптужену обавеже да Удружењу пензионера надокнади штету у износу од 54.575,26 КМ, као и да јој одузме имовинску корист прибављену кривичним дјелом у износу од 19.631,12 КМ. Оптужница против Крајновић достављена је Основном суду Брчко дистрикта БиХ гдје је у цијелости потврђена.

*Предузимање радњи кривичног гоњења према одређеном лицу не значи да је то лице заиста и одговорно за почињење кривичног дјела. Према принципу пресумпције невиности, свако се сматра невиним за кривично дјело док се правоснажном пресудом не утврди његова кривица.

 

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img