spot_img
spot_img

Промовисана књига “Арбитража о Брчком” Петра Р. Васића

spot_img
spot_img

У сали Српског културног и просвјетног друштва „Просвјета“ у Брчком синоћ је одржана промоција књиге „Арбитража о Брчком – Свједочења у бечком подруму 1999. године“ аутора угледног брчанског новинара Петра Р. Васића.

„Књига је настала као забиљешка са процеса Арбитраже за Брчко у којој су садржане све изјаве сведока обје заинтересоване стране у спору око међуентитетске линије разграничења код Брчког,“ рекао је Петар Васић додајући да је свако излагање свједока ручно записивао.

Као секретар делегације Републике Српске која је представљала заинтересовану страну у Арбитражном процесу о Брчком Петар Васић је ручно хватајући биљешке успио да запише сва питања и одговоре које су протагонисти процеса постављали.

„Трудио сам се, иако не познајем стенографију, да будем непристрасан и запишем одговоре свих актера арбитражног процеса у Бечу,“ рекао је Васић.

Говорећи на промоциоји књиге као један од рецезената бивши градоначелник Брчког Борко Рељић је рекао да је јануара 1999. године Влада Републике Српске формирала стручни тим који ће заступати њене интересе како би доказали да је оправдано да Брчко остане у саставу Републике Српске.

“Петар Васић је користећи своје богато новинарско искуство успио да читаоцу пренесе атмосферу са самог Арбитражног процеса као и нека дешавња која су га пратила. Књига је јединствена с обизорм на то да су у цијелости пренесена сва свједочења, као и постављана питања адвоката и арбитара”, закључио је Рељић.

Као гост на промоцији књиге говорио је и академик Витомир Поповић који је прије 23 године као арбитар у Арбитражном трибуналу за спор у вези са међуентитетском границом у области Брчког активно учествовао у тим процесима рекавши да је Петар Васић на најбољи могући начин водећи забиљешке вјеродостојно представио ште се дешавало у Бечу током Арбитражног процеса.

„Америчка штампа је тада називала овај спор спором вијека јер је у то доба Брчко представљало „маказе над пупчаником“ јер је повезивало источни и западни дио РС. Обје стране су ангажовале најбоље адвокатске канцеларије из САД-а и ми смо тада консултовали више од стотину стручњака из разних области,“ рекао је Поповић додајући да је страна Федерације БиХ покушала на све начине да покаже како је излаз на ријеку Саву, која је пловна, за њих од изузетне важности.

„Задатак стране Федерације БиХ у спору је био да убиједи Арбитражно вијеће да би без изласка на ријеку Саву постојање Федерације било бесмислено“, истако је Поповић рекавши да су у том правцу са локалним свједоцима радили на аргументима који су против те тезе.

Поповић се осврнуо и на све изазове са којима су се делегације обје стране сретале током Арбитражног процеса за Брчко закључивши „да је пресуда донесена много раније успостављајући Дистрикт као посебну област у форми кондоминијума.“

Витомир Поповић је рекао да је до сада, колико је њему познато, одбрањено најмање десет докторских дисертација из области права на тему Арбитражни процес о Брчком, што показује колико је овај процес имао утицаја на правну науку и да ће се ова и слична грађа убудуће користити како својеврсни документи.

Истовремено у просвјетиној Галерији Сава Шумановић у склопу промоције књиге отворена је и изложба документарних фотографија Петра Васића под називом „Брчко у Фарандово доба“ коју је припремио академски сликар Зоран Стојановић.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img