Promocija nove knjige pesnikinje iz Brčkog, novac od prodaje u humanitarne svrhe

Nataša Subašić (27) iz Brčkog promovisaće polovinom februara svoju novu zbirku pesama „U sobi njenih misli“.

Nataša ne krije nadu da će promocija njene nove zbirke „U sobi njenih misli“ biti uspešna. Nada se takođe da će među prisutnim biti i onih koji će želeti kupiti njenu zbirku.

- Reklama -

– Nameravam da od prodaje svojih knjiga sakupim novac i poklonim deci 13. Osnovne škole u Bukviku, jer smatram da je toj deci potrebna pomoć. Svaka naredna promocija ove zbirke biće prodajna, a novac ću dati u humanitarne svrhe, kao pomoć drugim mališanima kojima bude potrebna. Nadam se da će mi sve biblioteke u BiH otvoriti vrata – kaže Nataša.

Ona ističe da time želi podstaći druge mlade autore koji pišu i izdaju na humanitarne aktivnosti.

Ovo je šesta zbirka pesama mlade autorke koja sklonost ka pisanju neguje od rane mladosti.

Prve stihove napisala je sa 15 godina a prvu zbirku „Dodir opasnosti“ objavila je 2008. godine.

– Nakon objavljivanja prve zbirke pesama i promocije u Književnom klubu Brčko distrikta sa profesoricom Mirjanom Đapo i Suadom Alagićem, kao recenzentom, dobila sam još veću želju za pisanjem – kaže Nataša.

Pored pesama piše i priče, a poneka od njih našla se i među objavljenim stihovima.

– Pisanje je samo deo mog kreativnog delovanja, dar, nadahnuće, traganje ili beg. Pišem o večitoj temi muško-ženskog odnosa, pišem iz duše, slobodnim stihom – kaže Nataša.

– Iz naznačene astrofičnosti, slobodnog stiha koji skoro donosi priču o razmišljanju lirskog subjekta mogu se dokučiti osećanja ljudske osamljenosti, osećanja teskobe, životne nesigurnosti, otuđenosti, ravnodušnosti, tuge, straha, potištenosti, a sve kroz predstavljanje muško – ženskih odnosa dominacije i subordinacije – kaže Fikreta Jakšić, magistar komparative književnosti i bibliotekarstva iz Srebrenika u recenziji Natašine najnovije zbirke.

Ona podseća na shvatanje ili izreku da u životu prepoznajemo dve osnovne kategorije žena, one koje brišu prašinu i one koje je dižu i naglašava da Nataša Subašić pripada ovoj drugoj kategoriji žena. Jakšićeva smatra da se Nataša Subašić našla među ženama spisateljicama koje na neki način sahranjuju milenijsku mušku svest o ženi i njenu sudbinu u književnosti preusmeravaju u drugom pravcu.

– Ona je na putu izgradnje svog feminističkog stila i teksta – kaže Jakšićeva.

Nataša Subašić je završila Predagoški i Ekonomski fakultet. Radi privremeno kao vaspitač u školama u Bukviku i Brodu, sama odgaja sina Andreja od dve i po godine. Pored ljubavi prema poeziji, gaji ljubav prema umetničkoj fotografiji i gestovnom jeziku koji je savladala tokom studija u Bijeljini.

 

 

(blic.rs)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime