Produžen pritvor optuženima za otmicu i ubistvo Edina Zejćirovića

Osnovni sud Brčko distrikta BiH, dana 18.05.2020. godine, produžio je na prijedlog Tužilaštva Brčko distrikta BiH pritvor na još dva mjeseca licima H. N., D. S., H. S. i Š. S., svi sa područja Brčko distrikta BiH, koji su optuženi da su oteli i lišili života Z. E. iz Čelića i time izvršili krivična djela – Otmica – iz člana 177. stav (2) i – Ubistvo – iz člana 163. stav (2) tačka 1. Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH.

Ovakvu odluku sud je donio nakon što je utvrdio da za sve optužene i dalje postoji razlog za određivanje pritvora propisan odredbom člana 132. stav (1) tačka d) Zakona o krivičnom postupku Brčko distrikta BiH, odnosno zbog toga što se radi o krivičnom djelu za koje se može izreći kazna zatvora deset godina ili teža kazna a koje je posebno teško s obzirom na način izvršenja ili posljedice krivičnog djela i puštanje na slobodu bi rezultiralo stvarnom prijetnjom narušavanja javnog reda.

Optuženom Š. S. pritvor je produžen i zbog toga što je utvrđeno da i dalje postoje okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva iz člana 132. stav (1) tačka a) Zakona o krivičnom postupku Brčko distrikta BiH.

Optužnicu protiv navedenih lica kojom se terete da su izvršili krivična djela – Ubistvo – iz člana 163. stav (2) tačka 1. i – Otmica – iz člana 177. stav (2) u vezi sa stavom (1) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH, Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je dana 08.05.2020. godine i ista je potvrđena od strane Osnovnog suda Brčko distrikta BiH dana 14.05.2020. godine.

*Preduzimanje radnji u krivičnom postupku protiv određene osobe ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za izvršenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.

 

 

 

 

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime