Produžen pritvor Daliboru Jovičeviću, optuženom da je na svirep način lišio života oca

Postupivši po prijedlogu Tužilaštva Distrikta Osnovni sud u Brčkom produžio je pritvor Daliboru Jovičeviću (33)*, optuženom da je u februaru ove godine u naseljenom mjestu Brezovo Polje Selo na svirep način lišio života njegovog oca.

Produženje pritvora optuženom za ubistvo i nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih tvari uslijedilo je jer i dalje postoji opasnost od njegovog bjekstva.

- Reklama -

Tužilaštvo Distrikta optužilo je Dalibora Jovičevića da je između 11. i 12. februara u naseljenom mjestu Brezovo Polje Selo na svirep način lišio života njegovog oca Slavka Jovičevića.

Njega se tereti da je, u vrijeme dok se u kući nalazio sam sa njim, tvrdim predmetom – automatskom puškom ocu zadao više udaraca u predjelu glave usljed čega je nastupila trenutna i nasilna smrt žrtve. On je optužen i zbog neovlaštenog držanja automatske puške marke M70, koju je koristio za izvršenje ubistva, a kasnije zakopao u dvorištu zajedno s pripadajućim šaržerima i municijom.

Šest mjeseci poslije, 11. avgusta, Tužilaštvo je podiglo optužnicu protiv Jovičevića i dostavilo je Osnovnom sudu, pred kojim je prošle sedmice započelo suđenje i u ovom slučaju.

Podsjetimo, Tužilaštvo Distrikta tokom zadnjih mjeseci istovremeno procesuira više slučajeva najtežih krvnih delikata, koji su se u vrlo kratkom vremenskom razmaku desili na ovom području krajem prošle i tokom ove godine. Tužilaštvo je u samo nekoliko mjeseci, a nakon intenzivno vođenih istraga u tri slučaja ubistva, od čega su dva izvršena na svirep način, podiglo optužnice protiv šest osumnjičenih počinilaca.

Optuženi Jovičević bio je u bjekstvu više od dvije sedmice, zbog čega su za njim bile raspisane potraga imeđunarodna potjernica. Slobode je lišen na području Sarajeva pošto se javio medicinskoj službi zbog povrede usljed pada u koritu rijeke Miljacke, nakon čega je po prijedlogu Tužilaštva odmah pritvoren.

Nesporno je da je on aktivno preduzimao radnje bjekstva i skrivanja, a postojanje takve opasnosti ne može se otkloniti izricanjem bilo koje mjere zabrane – navedeno je u rješenju kojim mu je pritvor produžen i nakon potvrđivanja optužnice.

*Preduzimanje radnji krivičnog gonjenja prema određenoj osobi ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.

 

 

 

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime