Procvat SPKD “Prosvjeta“ Brčko: Poznati po humanosti i čuvanju tradicije

Mada je rad obnovilo prije više od dvije i po decenije, brčansko SPKD „Prosvjeta“ protekle tri godine smatra prekretnicom, a prema planovima koje imaju, ova godina biće im podjednako uspješna.

Dragan Stokić, rukovodilac folklornog ansambla, najbrojnije i najstarije sekcije ovog društva, kaže da je „Prosvjeta“ doživjela procvat u posljednje tri godine izrazivši nadu da je loše vrijeme prošlost.

- Reklama -

Predsjednik SPKD „Prosvjeta“ Dragan Tomić kaže da se zadnjih godina trude da dođu do svakog čovjeka i da rade na očuvanju i razvoju temeljnih vrijednosti srpskog naroda.

– Nije se mnogo promjenilo ono zbog čega je „Prosvjeta“ osnovana. Mi se samo trudimo da prepoznamo probleme i potrebe naših sugrađana u oblasti obrazovanja, njegovanja kulture, tradicije, duhovnosti, a posebnu pažnju posvećujemo humanitarnom radu – kaže Tomić.

Početkom godine oformili su vlastitu biblioteku, a na policama je oko 3.000 knjiga sa preko 1.000 naslova namijenjenih uglavnom učenicima osnovnih i srednjih škola.

– Posebnu pažnju posvećujemo problemima obrazovanja, očuvanju srpskog jezika i pisma i u školama, ali i edukovanju izvan obrazovnog sistema, jer je omladina izložena brojnim izazovima, posebno kada je riječ o društvenim mrežama. Zbog toga smo nedavno organizovali predavanje poznatog srpskog pisca i novinara Vlade Arsića o internetu kako bi mlade upoznali s negativnim aspektima društvenih mreža – kaže Tomić.

Značajno su unaprijedili izdavačku djelatnost. U zadnje dvije godine su imali osam novih izdanja knjiga članova srpskog književnog kluba, a planiraju pokrenuti „Godišnjak“, časopis za srpski jezik i književnost.

– U okviru Vidovdanskih dana kulture, koji traju cijeli mjesec, ove godine pripremamo 20. jubilarnu smotru folklora. Ovih dana objavićemo literarni konkurs za nagradu “Žarko Mijović“, a biće priređen i niz književnih večeri drugih kulturnih događaja, tako da će to zaista biti mjesec kulture i prosvjete – kaže Tomić.

Za početak novembra najavljuju prvi festival horova u Brčkom pod nazivom Fon fest, na kome očekuju učešće velikog broja horova.

– Pokušavamo da taj festival napravimo kvalitetno kako bi ga grad prepoznao kao važan kulturni događaj, koji bi se već naredne godine našao u kalendaru događaja značajnih za Distrikt – pojašnjava Tomić.

I folklorni ansambl „Prosvjeta“ ove godine očekuje puno posla kod kuće, ali i na gostovanjima.

– To su, u prvom redu, majske svečanosti u Bijeljini. Gostovaćemo u avgustu na međunarodnom festivalu u Poljskoj, a pripremamo se i za festival dječijeg folklora u Zvorniku, gdje smo prošle godine bili vicešampioni, a ove godine se nadamo zlatnom peharu – kaže Dragan Stokić.

Ističe da često organizuju humanitarne koncerte. Umjesto tradicionalnog godišnjeg koncerta, kojim su prošle godine trebali obilježiti 25 godina postojanja, održali su humanitarni koncert za pomoć u liječenju Borisa Bjedova.

Humanitarnim akcijama brčanska „Prosvjeta“ pomagala je socijalno ugrožene porodice sa Kosova, a u junu će biti domaćini 50 mališana iz opština Obilić i Babin Most sa Kosova i Metohije.

U brčanskoj „Prosvjeti“ ističu da su uspostavili i ojačali saradnju sa odborima u Srpskoj, a posebno uspješnom smatraju saradnju sa SPKD „Prosvjeta“ Beograd.

Uspješnu saradnju ostvaruju i sa ostalim KUD-ovima koji njeguju srpsku tradiciju, ali i sa drugim, posebno sa bošnjačkim i hrvatskim nacionalnim društvima „Preporod“ i „Napredak“ iz Brčkog.

Šest sekcija

SPKD „Prosvjeta“ ima 6 sekcija. Najbrojniji je folklorni ansambl, koji okuplja oko 250 članova svih uzrasta, a nedavno su u naselju Grbavica oformili sekciju sa 50 novih članova.

U okviru ovog ansambla djeluje 7 sekcija, od kojih je pet dječijih, jedan izvođački ili prvi ansambl, tamburaška sekcija i ansambl veterana.

Pjevačka grupa „Vijenac“ njeguje etno pjevanje, prije godinu dana oformili su i mješoviti hor, a aktivno rade dramsko recitatorska sekcija i srpski književni klub.

 

 

 

 

(srpskainfo.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime