Problemi u najavi: Stopirana nabavka goriva za grijanje, ne zna se ko će čistiti Distrikt

Zbog žalbi pojedinih ponuđača na tenderske procedure u Brčko distriktu blokirana je realizacije pojedinih projekata i izvršavanja poslova od kojih zavisi i funkcionisanje ove lokalne zajednice.

Srđan Blažić, šef Odjeljenja za stručne i administrativne poslove Vlade Distrikta, u okviru koga se nalazi Pododjeljenje za javne nabavke, kaže da pojedini ponuđači pravo na žalbu koriste na način koji ukazuje na zloupotrebu ovog instituta zaštite.

Pojašnjava da se određeni ponuđači žale na iste uslove tendera i do pet puta i da svaka žalba zaustavlja postupak i čeka na rješenje Kancelarije za žalbe u Sarajevu.

– Riječ je o dva ponuđača koja u zadnja tri mjeseca kontinuirano šalju žalbe na postupke na kojima ne učestvuju i koji nisu iz domena njihove djelatnosti. Čak ne uplate ni takse za žalbu zbog čega Kancelarija za žalbe u Sarajeva donese zaključak o odbijanju tih žalbi. To nam predstavlja problem jer mi moramo zaustaviti postupak, produžiti rokove i nastaviti postupak na koji ponovo dobijemo žalbu – kaže Blažić.

U traženju rješenja za ovu situaciju razgovarali su sa direktorom Agencije za javne nabavke BiH, pisali dopis Kancelariji za žalbe i čekaju njihove odgovore i upute za rješavanje ovog problema.

– Razgovarali smo i sa agencijama za javne nabavke Srbije i Hrvatske i oni su nam rekli da pokušamo od Kancelarije za žalbe dobiti rješenje o privremenom nastavku postupka javnih nabavki bez obzir na žalbu jer je riječ o nabavci koja je od javnog interesa za lokalnu zajednicu. Pokušali smo doći i do ovog rješenja i čekamo njihov odgovor – kaže Blažić.

Žalbama u Brčkom blokirane su procedure nabavke goriva za zagrijavanje, izbor ponuđača za tehnički prijem novoizgrađne zaobilaznice kao i onih koji treba da obezbjede zimsko čišćenje užeg dijela grada i zobilaznice.

Direktor JP „Putevi Brčko“ Miroslav Miškić rekao je nedavno u Skupštini, da su procedure pokrenuli na vrijeme, da su izabrali izvođače zimskog održavanja za druge dijelove Distrikta, ali da su žalbe istih ponuđača koji se žale na sve procedure i po nekoliko puta blokirale izbor izvođača za zimsko održavanje grada i zaobilaznice.

Skupština je zatražila od Vlade, javnih preduzeća i institucija Brčko distrikta da sa Pravobranilaštvom hitno pronađu rješenje kako bi se završili poslovi koji su predmet javnih nabavki i od kojih zavisi bezbjednost i funkcionisanje Distrikta kao lokalne zajednice.

To se, kako se navodi u zaključku, posebno odnosi na obezbjeđenje zimskog čišćenja grada i novoizgrađene obilaznice oko Brčkog po modelu da grad pod istim uslovima čisti izvođač iz prethodne zimske sezone, a da se čišćenje obilaznice obezbjedi kroz pregovarački postupk do maksimalnog iznosa procjenjene vrijednosti nabavke po blokiranom tenderu.

Kao rješenje koje bi onemogućilo korišćenje žalbi na tendere za blokiranje procedura pominjana je i mogućnost stavljanja određenih ponuđača na tzv. crnu listu.

– Prema rješenju Suda BiH jedino je sud nadležan da određene ponuđače stavi na crnu listu ali postoji mogućnost da institucije argumentovano ukazuju da postoj ponuđači koji ne izvršavaju svoj posao kvalitetno što može dovesti do tog da se takvi ponuđači u perspektivi nađu na jednoj takvoj listi – zaključio je Blažić.

Smanjena vrijednost nabavki

Prošle godine sprovedene su procedure nabavki roba, usluga i radova u vrijednosti od 35 miliona KM od čega se oko 15 miliona KM odnosi na kapitalni budžet.

– Putem e-aukcije smanjili smo početne vrijednosti nabavki za oko milion KM i izuzev problema sa žalbama koje blokiraju nabavake nemamo većih problema u ovoj oblasti – kaže Blažić.

 

 

 

 

(srpskainfo.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime