Problemi sa ambrozijom: Povećan broj alergičnih u Brčkom

Iako je nadležno Odjeljenje poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede polovinom juna pozvalo građane i pravna lica u Brčko distriktu da uklone ambroziju sa svojih parcela kako bi smanjili probleme koje izaziva po zdravlje ljudi, ambrozija i ovog ljeta zadaje muke mnogim mještanima.

Odraslih i djece koja sve više pate od alergije na ambroziju najteže simptome imaju u ovom periodu, krajem avgusta i početkom septembra, kada ova korovska biljka cvjeta i kada je koncentracija polena u vazduhu najveća.

- Reklama -

Azra Dervišević, doktor porodične medicine u Zdravstvenom centru Brčko, kaže da je primjetan veći broj pacijenata s alergijama na ambroziju, ali ističe da ne očekuju značajniji rast broja oboljelih.

– To su uglavnom dugogodišnji pacijenti koji se znaju dosta dobro i sami zbrinuti. Ne očekujemo značajnije povećanje broja oboljelih pacijenata u odnosu na ranije godine – kaže Derviševićeva.

Licima koja pate od alergije na ambroziju preporučuje da se što manje izlažu boravku na otvorenom, posebno u prirodi i na mjestima gdje ima ambrozije.

– Treba da vode račun o redovnom uzimanju antihistaminika. Djeca su posebno izložena i treba paziti da izbjegavaju izlazak u prirodu, posebno u sunčanim periodima – pojašnjava Derviševićeva.

U Javnom zdravstvu kažu da nemaju tačne podatke o broju oboljelih, jer alergija na ambroziju ne spada u zarazne bolesti zbog čega ljekari nemaju obavezu da je prijavljuju.

Brčko nema zakon o amboziji, a obavezu uklanjanja i uništavanja ambrozije svim fizičkim i pravnim licima propisana je posebnom odlukom iz 2004. godine.

Na podugačkoj listi subjekata koji imaju obavezu da deluju u cilju suzbijanja i uništavanje ambrozije vodeće mjesto ima Odjeljenje za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, koje je obavezno da prati prisustvo ambrozije na zemljišnim površinama.

U Inspektoratu Brčko distrikta, koji vrši nadzor nad sprovođenjem odluke, kažu da je tu još niz drugih odjeljenja, među kojima i Odjeljenje za zdravstvo zaduženo za edukaciju stanovništva, kao i Odjeljenje za javnu sigurnost, koje je obavezno da pruža informacija o minskim poljima, jer se na takvom području ne može uništavati ambrozija.

– Inspekcija vrši kontrolu u okviru redovnih aktivnosti i po prijavama građana. Kontrolišemo održavanje površina i utvrđujemo odgovornost, ali ne može izricati sankcije, jer nisu niti mogu biti propisane odlukom. Za tako nešto potrebno je donijeti zakon – rekao je Miodrag Vasić, v.d. glavnog inspektora odsjeka inspekcije za zaštitu zdravlja i okoline u Inspektoratu Brčko distrikta.

Dodaje da kontrolu prisustva ambrozije vrši više inspekcija i navodi da dvorišta i okućnice kontroliše komunalna inspekcija, putni pojas i bankine saobraćajna, a posla na nasipima i obalama ima i vodoprivredna inspekcija.

Tamo gdje ambrozija nije uklonjena inspektori izdaju rješenja, a za njihovo neizvršavanje propisana je kazna od 1.000 KM.

Čupanje iz korijena

Ambrozija je korovska biljka koja je najprisutnija u ravničarskim predjelima, pa je rasprostranjena u najvećem dijelu Distrikta, a najmanje je prisutna u podmajevičkim predjelima.

Najefikasniji način njenog suzbijanja je čupanje biljke iz korijena. Simptomi alergije su učestlo kihanje, suzenje očiju, curenje nosa. Ukoliko se ne liječi, može dovesti do težih zdravstvenih komplikacija i astme.

 

 

 

 

(srpskainfo.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime