spot_img
spot_img

Problem hospisa u brčanskoj Bolnici: Nemaju prostor iako je obezbijeđeno 300.000 KM

Published:

spot_img
Za otvaranje prostora u okviru zdravstvene ustanove namijenjenog palijativnoj njezi teško oboljelih pacijenata obezbeđeno je 300.000 KM, ali u Javnoj zdravstvenoj ustanovi „Zdravstveni centar Brčko“ još uvijek nisu pronašli riješenje.

U Udruženju „Brčansko srce“ koje okuplja oboljele od malignih bolesti kažu da su vjerovali da će ove godine bar započeti rješavanje ovog problema.

– Mislili smo da će se ove godine bar nešto pokrenuti. Ne mora se uraditi nešto veliko. Za početak smo tražili da se negdje odvoji jedna prostorija u koju bi bili smješteni ti pacijenti – kaže Ramiza Musić, predsjednica Udruženja „Brčansko srce“ koje okuplja oboljele od malignih oboljenja.

Ona podsjeća da niz godina traže otvaranje jedne takve ustanove jer su nailazili na probleme koje imaju bolesnici i njihove porodice.

– Ma koliko bila upućena i posvećena porodica takvim pacijentima nikada ne može pružiti ono što može ljekar u bolnici – ističe Musićeva.

Dušan Stokić, direktor brčanske bolnice kaže da su zahtjevi za uspostavljanje hospisa opravdani, ali da je prethodno neophodno ispuniti dva preduslova, obezbjediti prostor, a potom i sredstva za opremanje i njegovo funkcionisanje.

– Broj malignih oboljenja je iz godine u godinu sve veći, kao i troškovi liječenja i zahtjevi za njegovo uspostavljanje su opravdani, ali mi to ne možemo riješiti bez adekvatnog prostora. Hospis zahtjeva funkcionalan prostor od 150 do 200 kvadrata za oko 12 kreveta. Mi nemamo prostor u kome bi to mogli obezbjediti – kaže Stokić.

Ističe da su razmatrali mogućnost da se hospis smjesti u zgradu gdje je nekada bilo odjeljenje urologije ali je ocijenjeno da taj objekat nije uslovan za tu namjenu.

– Postoji projekat za izgradnju zgrade pored Doma zdravlja za koju je potrebno oko dva miliona KM. Nije u njoj planiran prostor za hospis, ali bi pomjeranjem određenih službi oslobodili prostor gdje bi mogli smjestiti hospis – pojašnjava Stokić.

Dodaje da će odobren novac za uspostavljanje hospisa biti preusmjeren bilo za izgradnju zgrade pored Dom zdravlja ili za aneks bolnice, za koji se radi projekat, nakon čega bi se unutrašnjom preraspodelom obezbjedio i prostor za palijativnu njegu teško oboljelih pacijanata.
Stokić smatra da bi najbolje riješenje bilo javno privatno parnerstvo.

– Tu bi svi našli mjesto. Ne bi to bilo potpuno besplatno. Dio bi pokrivao Fond zdravstvenog osiguranja, a dio bi plaćali pacijenti s tim da bi se za socijalne slučajeve moglo iznaći riješenje subvencijama Vlade i Centra za socijalni rad – kaže Stokić.

Pitanjem proširenja prostora za potrebe brčanskog zdravtva bavila se i Skupština Brčko distrikta na posljednjoj sjednici održanoj ove sedmice prilikom razmatrala mjera za otklanjanje problema u funkcionisanju zdravstvene zaštite.

Rasprava o ovom pitanju nije okončana pa će se poslanici u nastavku zasjedanja krajem novembra uz izjašnjavanje o predloženim mjerama izjasniti i o zaključku kojim se trazi obezbjeđivanje novca za dodatni prostora za postojeće i nove zdravstvene usluge, poput hospisa kao i za adekvatan smještaj dijagnostičke opreme, u prvom redu CT aparata i magnetne rezonance.

Pomoć za teško oboljele

Hospis je palijativna njega teških bolesnika koji su uglavnom oboljeli od malignih bolesnesti i kojima lječenje ne može pomoći ali im se mogu smanjiti bolovi i patnje u poslijednjoj fazi života.

– Ova vrsta zdravstvene usluge je potrebna ali je nema većina gradova čak ni u zemljama okruženja – kaže Dušan Stokić.

 

 

 

 

 

(srpskainfo.com)

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img