Priznanje za brčanski Književni klub Pablo Neruda u Kini

Od 21. do 25. 8. 2019. godine, u Pekingu je održan međunarodni sajam knjiga koji je okupio veliki broj izdavača iz cijelog svijeta. Na štandu izdavača FLTRP iz Pekinga, našla se i knjiga “Zvuk formiranja soli – priče kineskih pisaca 80-ih” koju je ove godine objavio brčanski književni klub.

Tom prilikom je FLTRP u sklopu proslave jubileja 40 godina rada dodijelio priznanja svojim najaktivnijim partnerima. Među njima se našao i Književni klub P. N. Brčko distrikt BiH.

Na štandu se našao i roman “Nebeski most” S. I. Hsiunga, besteseler u izdanju “Kruga knjige” iz Zagreba koji je s engleskog preveo član Kluba “Pablo Neruda”, Žarko Milenić.

Književni klub P. N. je jedini izdavač iz BiH koji je član grupacije CEE 17+1, evropskih izdavača koji sarađuju s Kinom i objavljuju knjige kineskih autora. Do sada je Klub objavio dvadesetak knjiga kineskih pisaca, više od svih BiH izdavača zajedno, a koje je uredio Milenić.

Klub je proširio saradnju i s drugim kineskim izdavačima, te planiramo da tokom ove i sljedeće godine, objavimo još nekoliko naslova. Do sada su pomenute knjige prevođene s engleskog (osim Milenića, prevodili su ih i Brčaci Jovana Marić i Ernad Osmić), a planiraju se i prevodi direktno s kineskog jezika.

“Ovo priznanje smatramo ne samo našim, nego i uspjehom grada Brčkog, tačnije svih naših sugrađana koji gaje ljubav prema književnosti”, saopšteno je iz ovog Kluba.

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime