Privrednici svaki dan gube hiljade maraka: Zbog mosta slijedi privredni krah Brčko distrikta?

Zabranom saobraćanja za teretna vozila preko Save, brčanski privrednici svaki dan gube hiljade maraka, a carinskom terminalu i Luci Brčko višestruko pada profit.

Zabrana saobraćaja teretnim vozilima mostom preko rijeke Save između Brčkog i Gunje, koji povezuje Bosnu i Hercegovinu sa Hrvatskom, nanijela je u posljednjih nekoliko mjesecu veliku štetu privrednicima na području distrikta.

Veći troškovi

Sav teretni saobraćaj, odnosno uvoz i izvoz kamionima preko mosta je zabranjen još u februaru, otkada u ovaj grad gotovo da i ne stižu robe iz inostranstva. Izvoznici iz Brčkog su primorani svoju robu za izvoz slati na Raču kod Bijeljine ili na Orašje i Gradišku, u zavisnosti na koju stranu izvoze, što im povećava troškove izvoza.

Negativne efekte trpi i Luka Brčko, koja je u odnosu na isto razdoblje prošle godine prepolovila svoj profit. Ovo je za Oslobođenje potvrdio i direktor Luke Brčko Marinko Viljušić.

– U junu prošle godine smo imali 95.500 KM prihoda, dok ove u junu imamo tek 43.000 KM. Pošto juli nije još gotov, nemamo novčane pokazatelje, ali u julu smo obično imali između 100 i 150 kamiona na carinskom terminalu, a sad imamo pet kamiona dnevno, kazao nam je Viljušić.

Problemi su nastali još u martu, ali najdrastičnija razlika vidna je u ovom mjesecu, bez posebnih izgleda da će se išta promijeniti nabolje u narednim godinama. Kako nam je kazao predsjednik Privredne komore Brčkog Jelenko Ilić, rješenje se tek nazire, a dok se do njega dođe, proći će nekoliko godina.

– Most je nesiguran za saobraćaj teretnih vozila i mora se sanirati, ali to ne može nijedna država samostalno, što znači da je potrebno napraviti dogovor, od čega smo, mislim, prilično daleko. Bilo je priča da se gradi novi most, ali to je još dalja tema. Dotad, izvoznici iz Brčkog, kojih ima jako mnogo, svakodnevno trpe štete, na način da moraju kamione slati ili na Raču ili na Orašje i Gradišku, što dodatno povećava troškove i stvara gubitke privrednicima, naglasio je Ilić.
Crne prognoze

Ono što bi dodatno moglo zakomplikovati probleme privrednicima ovog kraja jeste činjenica da se, prema riječima Ilića, razmišlja i o ukidanju posebnog statusa za Brčko distrikt, što bi se također finansijski negativno odrazilo na poslovanje. Uz ovo i činjenicu da most, prema nekim procjenama, neće biti saniran ni u naredne dvije godine, privredi Brčko distrika, a posebno Luci Brčko, ne piše se dobro.

– Mi ćemo taj period iskoristiti da rekonstruišemo Luku, a i moramo prihvatiti da nam nema druge opcije. Tražit ćemo nove djelatnosti, da nam pomognu da prevaziđemo finansijsku situaciju i da opstanemo, jer previše je uloženo u carinski trerminal i ne možemo se toga odreći, dodao je Viljušić.

 

 

 

 

(oslobodjenje.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime