Privrednici se protive uvođenju fiskalnih kasa

Distrikt Brčko godinama je idealno mjesto za sivu ekonomiju, jer jedini u regionu još nema fiskalne kase.

Deset godina nakon što ih je uvela Republika Srpska, i osam godina poslije Federacije, uvođenje fiskalizacije u Distriktu najavljuju za januar naredne godine.

- Reklama -

Trgovci u Privrednoj komori nisu za fiskalizaciju, jer je, kažu, sadašnja naplata poreza oko 95 odsto. Kada je Vlada odbacila njihov zahtjev da ostane stari način oporezivanja, zatražili su da administracija finansira nabavku fiskalnih kasa. Tvrde da zbog loše internet baze, fiskalni sistem neće funkcionisati.

– U takvom slučaju dolazi do blokade kucanja računa, tako da će se stvarati zastoj prilikom prodaje – smatra trgovac i potpredsjednik Privredne komore Distrikta Mefair Pobrić.

Nije tačno, odgovaraju u Poreskoj upravi, tvrdeći da u cijeloj priči ima zlonamjernih tumačenja. Sve će brže i jednostavnije biti nego do sada, jer će svih tri hiljade obveznika biti obučeno. To će Vladu koštati 250 hiljada maraka.

– Obaveza svakog trgovca je da izda taj račun ukoliko ne izda, onda podliježe sankcijama, prekršajnim sankcijama, a takođe i kupca, da ga sačuva 20 metara od prodavnice i pokaže inspektoru , ili da da izjavu da ga nije dobio – istakao je direktor Poreske uprave Brčko Miodrag Trifković.

Poreska uprava i Direkcija za finansije će odobravati kupovinu fiskalnih uređaja od ovlašćenih i sertifikovanih preduzeća, u Distriktu i entitetima. Kase će koštati od 300 do 1.500 maraka.

– Poreski obveznici ih nabavljaju u zavisnosti od njihovih potreba, nije isto u trgovačkom centru gdje je nekoliko desetina hiljada proizvoda i u nekoj manjoj prodavnici – naglasio je predsjednik Komisije za fiskalizaciju Safet Rizvanović.

U Vladi nakon deset godina, odlučni-fiskalizacija je potrebna, jer je prema tvrdnji Sindikata, svaki treći subjekat u privatnom sektoru, neprijavljen. Možda je i to, kažu sindikalci, razlog što se trgovci protive uvođenju fiskalnih kasa.

– Smatram da posebnost Distrikta Brčko po pitanju njegovih nadležnosti ne znači i posebnost da se ostane izvan takvih procesa u kojima su entiteti, tako daleko odmakli – dodao je gradonačelnik Distrikta Siniša Milić.

Od oporezivanja na novi način od 01. januara biće oslobođeni veleprodaja u poljoprivredi, poljoprivredna proizvodnja, umjetnička djela, crkve i vjerske zajednice, banke, komunalne usluge, telekomunikacije i javni servisi.

 

 

 

(rtrs.tv)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime