Privredni savjet pokrenuo inicijativu za izmjenu niza zakona

Privredni savjet Brčko distrikta BiH održao je treću sjednicu na kojoj je odlučeno da se započne procedura za izmjenu Zakona o Privrednoj komori Brčko distrikta BiH, čime će se značajno unaprijediti rad ove organizacije, ali i privrede Brčko distrikta BiH u cjelini.

Jedan od zaključaka koje su usvojili članovi Privrednog savjeta, kojim predsjedava gradonačelnik, a čine ga predstavnici izvršne, zakonodavne vlasti i realnog sektora, jeste pokretanje procedure za izmjenu Zakona o porezu na dohodak, čiji će nosilac aktivnosti biti Direkcija za finansije Brčko distrikta BiH, putem kog će doći do smanjena poreskih obaveza na dohodak, a samim tim do povećanja plata zaposlenih u ovoj lokalnoj zajednici. Privredni savjet odredio je rok od 30 dana za stavljanje ovog zakona u dalju proceduru usvajanja.

Isti rok određen je i za izmjenu Zakona o porezu na dobit, kojom će se sa 10 % oporezovati privredni subjekti koji dolaze van Brčko distrikta BiH, a vrše neke usluge i radove te pritom nemaju registrovano sjedište ni poslovnu jedinicu u Brčkom.

- Reklama -

Privredni savjet podržao je donošenje zakona o poslovnim zonama Brčko distrikta BiH ali i raspravljao o pitanju graničnog prelaza Brčko – Gunja i zatvaranja mosta te pozvao na hitno rješavanje ovog pitanja u smislu delegiranja problema putem institucija i na državni nivo.

Jedan od zaključaka sjednice Privrednog savjeta jeste i da se apeluje na Skupštinu Brčko distrikta BiH da svi zakoni koji dolaze na usvajanje od strane Skupštine budu prethodno razmatrani na Ekonomsko-socijalnom savjetu, kao što to radi i Vlada za zakone koji se delegiraju uime izvršne vlasti.

(nula49.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime