spot_img
spot_img

Привредна комора организовала радионицу за брчанске извознике

spot_img
spot_img

Привредна комора Брчко дистрикта у сарадњи са Вањско трговинском комором БиХ и Министарством вањске трговине и економских односа БиХ данас је за брчанске привреднике организовала „Радионицу за подизање свијести о важности пријављивања нетарифних баријера – препрека у извозу и увозу“.

„Сврха ових радионица је побољшање веза и дијалога између приватног сектора и јавних институција у циљу учинковитијег рјешавања нетарифних баријера са којима се суочавају предузећа у Брчко дистрикту и Босни и Херцеговини када тргују у ЦЕФТА регији“, истакла је Санела Хаџајлић подпредсједница Привредне коморе у Брчком.

Она је додала да је посебна пажња на данашњој радионици посвећена томе како Вањскотрговинска комора може да помогне привредницима како би превладали тај утицај нетарифних баријера.

Све се то ради са циљем унапређења знања компанија из приватног сектора о томе које су нетарифне баријере које Влада може ријешити међународнимн споразумима и шта их разликује од других врста трговинских препрека.

Такође, намјера је подићи свијест компанија из приватног сектора о алатима трговинске политике које власти у БиХ могу користити како би се ухватиле у коштац са нетарифним баријерама са којима се компаније у земљи суочавају. У коначници све то би требало довести до побољшања сарадње између јавног и приватног сектора за поновно активирање и јачање система извјештавања о нетарифним баријерама што је услов за учинковито провођење правила ЦЕФТА-е.

Привредна комора Брчко дистрикта је данашњу едукацију за привреднике, као и све претходне, организовала бесплатно.

Ове радионице се реализују у оквиру ЕУ4Траде пројекта, а до сада су одржане у Мостару, Сарајеву и Бања Луци.

 

 

(radiobrcko.ba)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img