spot_img

Privodi se kraju žetva pšenice na području Brčkog: Ratari ne znaju za otkupnu cenu

Published:

- Advertisement -

Žetva strnih žitarica na području Brčko distrikta na oko 3.500 hektara, koja je počela polovinom juna žetvom ječma, privodi se kraju i na pšeničnim poljima.

Žetva pšenice biće završena za koji dan na svih 2.500 hektara, a prinosi su za većinu ratara zadovoljavajući.

Ferhat Ćejvanović, šef nadležnog pododelenja u Odelenju za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Vlade Brčko distrikta izjavio nam je da je žetva obavljena na oko 80 odsto površine i da su prinosi dobri.

– Prinos se kreće od 3,5 do četiri tone po hektaru,a na parcelama gde je zemljište kvalitetnije i gde su ratari u celosti primenili agrotehničke mere prinos se kreće od šest do sedam tona po hektaru- kaže Ćejvanović.

Drago Novaković iz Brezovog Polja završio je žetvu pšenice na 18 hektara i kaže da je zadovoljan prinosom.

– Imao sam prinos od četiri tone po hektaru, a na nekim njivama i do pet tona. Predao sam žito u mlin, kao i većina proizvođača iako ne znamo tačno kolika će biti otkupna cena, verovatno oko 30 pfeniga po kilogramu – kaže Novaković, koji je i predsednik Udruženja poljoprivrednika “Sava-Selo Brezovo Polje“.

On dodaje da bi bilo dobro da se otkupna cena zna na vreme jer ovakvo stanje uglavnom ide na ruku nakupcima.

Među ratarima koji nisu zadovoljni ovogodišnjom žetvom i prinosima  je Jovo Radovanović poljoprivrednik iz Gornjeg Brezika.

– Na ovoj parceli od 15 dunuma prinos je tri tone po hektaru,a na druge dve njive sa oko 22 dunuma imao sam nešto malo više, tri i po tone po hektaru. Malo je to, ljudi su imali pet do šest tona po hektaru Primenio sam sve agrotehničke mere ali sam kasnije posejao pa je verovatno to razlog – kaže Radovanović.

Dodaje da žito koje je ovršio koristi za vlastite potrebe pa ga makar otkupna cena ne brine. Strahuje da će, ako ne bude padavina podbaciti i prinos kukuruza kojim je zasejao 110 dunuma.

Drago Novaković koji pod kukuruzom ima 19 hektara kaže da je već sada očito da će zbog suše prinos kukuruza biti smanjen.

Proizvodnja pšenice podsticana je u prošloj godini sa 300KM, a kukuruza sa 250KMpo hektaru. Ratari kao i ostali poljoprivredni proizvođači očekuju i ove godine podsticaje a koliko će oni biti znaće se nakon donošenja pravilnika o podsticajima koji bi se  nakon nedavnog usvajanja budžeta Brčko distrikta uskoro trebao naći pred Vladom.

Podsticaji poljoprivrednoj proizvodnji su u 2016. godini iznosili  9.300.000 KM. Budžetom 2107. godine za ovu namenu planirano je 8.700.000 KM.

 

 

 

 

(blic.rs)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img