Pritvor za A.T. kod koga je pronađeno više od 1,5 kg marihuane

Postupajući po prijedlogu Tužilaštva Brčko distrikta Osnovni sud u Brčkom odredio je jednomjesečni pritvor 26-godišnjem A.T.  lišenom slobode prije nekoliko dana zbog sumnje da se bavio prodajom opojne droge marihuana.

Pritvor višestrukom povratniku u vršenju krivičnih djela koji se još sumnjiči i da je sprječavao službena lica u obavljanju službene radnje hapšenja određen je zbog opasnosti da bi mogao ponoviti krivično djelo.

- Reklama -

Tužilaštvo Distrikta vodi istragu protiv ovog lica zbog sumnje da je nabavio radi dalje prodaje više od jednog i po kilograma opojne droge marihuane, koju je u tri paketa držao sakrivenu u šahtu u dvorištu svoje porodične kuće. On se takođe sumnjiči da je sprječavao službena lica Policije Brčko distrikta BiH u provođenju  službene radnje opirući se hapšenju pri čemu je vozilom kojim je upravljao udario u policijsko vozilo.

Pošto je stavljen pod kontrolu i doveden pred tužioca A.T. je ubrzo ispitan gdje je ocijenjeno da postoji opasnost da bi mogao pobjeći i ponoviti krivično djelo ukoliko bude pušten na slobodu, a za to krivično djelo može se izreći kazna zatvora tri godine ili teža kazna. S tim u vezi Tužilaštvo je predložilo Osnovnom sudu Brčko distrikta BiH da se osumnjičenom izrekne mjera pritvora u trajanju od mjesec dana, što je Sud i prihvatio.

Rješenje o određivanju pritvora, doneseno zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela, odmah je izvršeno iako se može pobijati žalbom

Po određivanju pritvora osumnjičenom Tužilaštvo u saradnji s Policijom Distrikta nastavlja intenzivnu istragu u ovom predmetu usmjerenu na daljnje prikupljanje dokaza za krivična djela neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga i sprečavanja službenog lica u obavljanju službene radnje.

Preduzimanje radnji krivičnog gonjenja prema određenoj osobi ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.

 

 

 

(nula49.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime