Priroda kao lijek: Klub ljubitelja prirode u misiji edukacije

Sa ciljem obogaćivanja postojećih sadržaja, članovi Kluba ljubitelja prirode Brčko su danas, sa prijateljima iz Planinarskog društva “Granaš” postavili informativno-edukativne table na prostoru oko planinarskog doma “Sv. Bernard”, prirodnjačke oaze na oko 500 m.n.v. na 20ak km od grada.

Na postavljenim tablama su obrađene mnoge vrste biljaka, životinja i gljiva koje možemo vidjeti na našem prostoru, te će kao takve biti interesantne svim posjetiocima ovog dijela majevičke prirode.

- Reklama -

Damjan Dundžić iz “Kluba ljubitelja prirode” pojasnio je da su danas postavljene table jedne u nizu od mnogih koje će biti postavljene na teritoriji Brčko distrikta.

“Planirano je postavljanje tabli koje će krasiti prostor oko rijeke Save, a koje će obrađivati ptice koje se svakodnevno mogu vidjeti na Savi, ali isto tako valja pomenuti i već postavljenu tablu o sovama malim ušarama, koja je postavljena na mjestu zimovališta sova, u samom centru Brčkog. Nakon toga radićemo na kreiranju tabli koje će obrađivati “gradske ptice” i specifičnu gradsku floru, ali o tome ćemo kada za to dođe vrijeme”, kaže Dundžić.

Dundžić je istakao nužnost vraćanja prirodi te naglasio da je boravak u prirodi višestruko koristan, kako za tijelo, tako i za um.

“Mi bježimo u prirodu kad god nam se za to ukaže prilika, a kao najprirodniju oazu često biramo upravo ovaj dio Majevice, oko “Granaša”. Pored Majevice i onoga što ona nudi, Sava je takođe tu, pred nosom, te mnogima služi za restartovanje od svakodnevnog života i onoga šta život nosi”, dodaje Dundžić.

“Iako su mnoga svjetska istraživanja ukazala na pozitivan efekat boravka u prirodi na zdravlje, najbolji dokaz vam je vaš osjećaj na kraju dana koji provedete u prirodi, te vas sve ohrabrujemo da pružite korak neasfaltiranim šumskim stazama, a usput bacite oko na postavljene table. Uživajte u proljeću koje nam je na stiže”, poručuju iz “Kluba ljubitelja prirode”.

 

 

 

 

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime