Pripreme za dalje popuštanje mjera: Evo kako će raditi kladionice, tržni centri, kozmetički saloni, teretane…

Krizni štab Brčko distrikta donio je danas, osim Naredbi o epidemiološkim preporukama za sprečavanje širenja infekcije kovida-19 u ugostiteljskim objektima, i Naredbe koje definišu mjere u objektima za priređivanje igara na sreću, tržnim centrima, kozmetičkim salonima, i teretanama.

Dodajmo i da datum otvaranja ovih objekata još uvijek nije poznat, ali se očekuje u narednih deset do četrnaest dana, ukoliko epidemiološka situacija ostane povoljna.

 

Igre na sreću

Član 1.

Ovom naredbom donose se epidemiološke preporuke u svrhu zaštite korisnika usluga u objektima za priređivanje igara na sreću:

1. Ispred ulaza u objekat postaviti dezo-barijeru.
2. Na ulazu u objekat postaviti sredstvo za dezinfekciju ruku na bazi 70 % alkohola.
3. Obavezno korišćenje maski i rukavica od strane osoblja i korisnika.
4. Poštovanje distance od dva metra i određenog maksimalnog broja korisnika igara na sreću na svakom drugom aparatu u nizu.
5. Nakon svakog korisnika i smjene obavezno je uraditi čišćenje i dezinfekciju prostora i aparata,a isti postupak ponoviti na kraju radnog vremena.
6. Obezbjeđenje fizičke providne barijere na naplatnom radnom mjestu koja pruža dovoljnu zaštitu zaposlenom i korisniku.
7. Obavezna dezinfekcija svih prostora i površina u skladu sa preporukama.

Član 2.

Ova naredba stupa na snagu danom donošenja, a objavit će se u „Službenom glasniku Brčko distrikta BiH“.

Tržni centri

Osim za navedene privredne subjekate, mjere zaštite predviđene su i za tržne centre. Evo šta kaže Naredba:

Član 1.

Potrebno je osigurati fizički razmak minimalno dva metra među kupcima i između kupaca i radnika trgovine zbog sprečavanja širenja infekcije.

Član 2.

(1) Na ulazu u trgovinu treba kupcima biti osiguran dispenzer s dezinfekcionim sredstvom za ruke i jasno istaknuto obavještenje o obavezi dezinfekcije ruku pri ulasku.

(2) Takođe na ulazu treba biti jasno istaknuto obavještenje o obavezi održavanja razmaka od minimalno dva metra među kupcima te između kupaca i osoblja.

Član 3.

Kvake i rukohvate na vratima te površine, rukohvata i ivice vrata na hladnjacima i ostale površine za koje se uoči da ih kupci često dodiruju trebaju se kontinuirano prebrisavati dezinfekcionim sredstvom na bazi alkohola.

Član 4.

Kupci su obavezni nositi zaštitne maske.

Član 5.

(1) Radi smanjenja fizičkog kontakta potrebno je ograničiti broj kupaca koji istovremeno borave u trgovini (10 kupaca na 100 m² neto).
(2) Nakon što u trgovinu uđe maksimalno dozvoljen broj kupaca, dalji ulasci su mogući tek kad neko od kupaca izađe, tj. na jednog koji izađe, jedan može ući.

Član 6.

(1) U trgovinama tekstila preporučuje se prodaja bez isprobavanja odjevnih predmeta.
(2) Epidemiološki se ne preporučuje isprobavanje odjevnih predmeta koji se oblače i svlače preko glave.
(3) Ako je nužno isprobati odjevne predmete, nekupljena roba mora se spremiti na pet dana u za to predviđeni prostor prije ponovnog stavljanja u prodaju. Isto vrijedi i za odjevne predmete iz povrata.

Član 7.

U trgovinama koje imaju korpe ili kolica, ograničenje broja kupaca koji ulaze u trgovinu može se postići na način da se na raspolaganje stavi onaj broj korpa ili kolica koji odgovara najvećem broju kupaca koji mogu istovremeno biti u trgovini te da se ulazak uslovi preuzimanjem slobodne korpe ili kolica.

Član 8.

(1) Osoblje treba prilikom interakcije s kupcem koristiti zaštitnu masku koja prekriva nos i usta kao i rukavice, te im stalno biti na raspolaganju dezinfekciono sredstvo kojim će periodično dezinfikovati ruke.
(2) Prostorno osigurati razmak od minimalno dva metra između poslužitelja ili blagajnika i kupca prilikom izdavanja robe i plaćanja robe.
(3) Ugraditi zaštitnu pregradu na mjestu posluživanja i na blagajni, koja će fizički odvojiti blagajnika od kupca.
(4) Treba podsticati bezkontaktno plaćanje kreditnim karticama.
(5) Smanjiti bliski kontakt radnika koji rade u odvojenim smjenama.
(6) Ako je moguće, organizovati dvosmjenski rad na način da između prve i druge smjene bude barem sat vremena razmaka, koji će se iskoristiti za čišćenje i dezinfekciju površina tokom rutinskog čišćenja.

Član 9.

(1) Osigurati nadzor nad zdravstvenim stanjem osoblja dnevnim mjerenjem tjelesne temperature. Osoblje treba prije dolaska na posao izmjeriti tjelesnu temperaturu.
(2) Ako je tjelesna temperatura viša od 37,2 °C, ako se osoba osjeća bolesno ili ima bilo koje znakove bolesti (odnosi se na sve simptome i znakove bolesti, ne samo na bolesti disajnih puteva), treba se javiti nadređenom i ne dolaziti na posao dok se telefonski ne javi ljekaru porodične medicine ili hitnoj medicinskoj službi u slučajevima kad je izravno ugrožen život ili teško narušeno zdravstveno stanje.

Član 10.

Ispred ulaza u tržni centar postaviti dezbarijeru.

Član 11.

(1) Na tržnici Arizona pored gore navedenih preporuka neophodno je u halama obezbijediti jedan ulaz i jedan izlaz sa jasno istaknutim smjerom.
(2) Na ulazu u hale postaviti redare.
(3) Ispred ulaza u halu postaviti dezbarijeru.

Član 12.

Ova naredba stupa na snagu danom donošenja, a objavit će se u „Službenom glasniku Brčko distrikta BiH“.

 

Kozmetički saloni

Član 1.

Ovom naredbom donose se epidemiološke preporuke u svrhu zaštite korisnika usluga i zaposlenih u kozmetičkim salonima, salonima za pedikir i manikir, salonima za tetovažu, salonima za masažu.

Član 2.

Djelatnostima u kojima se ostvaruje blizak kontakt između zaposlenog i korisnika usluge, obavezno je sprovođenje mjera fizičkog distanciranja i dezinfekcije na sledeći način:

1. Zaposleni ili korisnici usluga koji imaju bilo koji od simptoma respiratorne infekcije moraju da odustanu od pružanja i korišćenja usluga njege, uljepšavanja i masaže.
2. Zaposleni moraju nositi maske i rukavice. Po potrebi mogu nositi i vizire.
3. Korisnici usluga moraju nositi maske kada je to izvodljivo u odnosu na uslugu koja im se pruža.
4. Kako bi se sve procedure u radnom prostoru mogle sprovoditi sa što većim stepenom bezbjednosti, u radnom prostoru ne treba da boravi više od dvoje korisnika usluga u isto vrijeme pri čemu se mora održavati propisano rastojanje od minimum 2 metra.
5. Prijem obavljati putem zakazivanja kako bi se ostvarila vremenska distanca između korisnika usluga. Ukoliko i dođe do preklapanja već zakazanih klijenata, novi klijent treba da sačeka ispred salona. Potpuno izbjegavati ustaljenu praksu okupljanja i druženja u salonima.
6. Na ulasku u salon postaviti dezo barijeru.
7. Na ulasku u salon imati dozer za dezinfekciju ruku tj. rukavica korisnika.
8. Na radnim mjestima za manikir i pedikir postaviti fiksne ili mobilne paravane od pleksiglasa između zaposlenog i korisnika usluga.
9. Posle svake mušterije obaviti dezinfekciju radnog mjesta, stolice, opreme i pribora koji je korišćen kao i sterilizaciju opreme i pribora koji se inače primenjuju i tokom redovnih procedura.
10. Pre prijema i početka rada nove mušterije zaposleni mora obaviti zamjenu rukavica.
11. Za svaku mušteriju koristiti jednokratne čiste ubruse, kape, ogrtače i ostalo ili posebne čiste peškire, prekrivače, kape, ogrtače i slično koji su prošli tretman pranja na temperaturi od najmanje 60° C.
12. U toaletima obezbijediti sapune i papirne ubruse i sprovoditi redovnu dezinfekciju površina.
13. Obavljati redovnu dezinfekciju svih radnih površina, podova, ručica i kvaka nekim od preporučenih registrovanih dezinfekcionih sredstava prema priloženom uputstvu proizvođača.
14. Časopise ukloniti iz salona a korisnici usluga mogu koristiti samo svoje časopise.

Član 3.

Ova naredba stupa na snagu danom donošenja, a objavit će se u „Službenom glasniku Brčko distrikta BiH“.

 

Teretane i fitnes centri

Član 1.
Ovom naredbom donose se epidemiološke preporuke u svrhu zaštite korisnika usluga i zaposlenih u teretanama i fitnes klubovima.

Član 2.
Imajući u vidu put prenošenja korona virusa i činjenicu da se prilikom forsiranih sportskih aktivnosti u većoj mjeri u okruženje oslobađaju sekreti i čestice koje potiču iz respiratornog trakta, sa kože i dr. organizacija rada teretana i fitnes klubova se mora sprovesti na način da se na najmanju moguću mjeru smanji mogućnost izlaganja korisnika i zaposlenih eventualno prisutnom uzročniku COVID-19 (posebno značajno zbog postojanja slučajeva asimptomatskog obolijevanja).

U tom pogledu se treba pridržavati sledećih mjera:

1. Prije puštanja u rad, napraviti plan rada u pogledu organizacije funkcionisanja objekata u uslovima primjene neophodnih mjera zaštite.
2. Obezbijediti potrebnu količinu propisane lične zaštitne opreme i dezinfekcionih sredstava za zaposlene i korisnike.
3. Na vidnom mjestu istaknuti pravila ponašanja i uslove korišćenja usluga teretana i fitnes klubova u vrijeme epidemije korona virusa. O ovim pravilima obavijestiti svakog korisnika prilikom ulaska u teretanu i fitnes klub, kao i elektronskim putem ili putem telefona prije najavljenog dolaska.
4. Korisnici usluga moraju unaprijed zakazati telefonom, mobilnim telefonom ili elektronskom poštom termin za korišćenje usluga teretana i fitnes klubova, kojom prilikom se obavještavaju o uslovima korišćenja.
5. Na ulazu u klub postaviti dezobarijeru.
6. Prilikom ulaska zaposlenih i korisnika obaviti dezinfekciju ruku sa nekim od preporučenih dezinfekcionih sredstava (poželjno 70% alkohol) putem dozera ili pumpice sa raspršivačem (opciono suva dezinfekcija gelom).
7. Poželjno je posjedovanje beskontaktnog toplomjera kojim bi se svakom korisniku i zaposlenom prilikom ulaska izmjerila tjelesna temperatura.
8. Broj korisnika koji borave u isto vrijeme u teretanama i fitnes klubovima, kao i uslovi i način korišćenja rekvizita i programa moraju biti kontrolisani od stane ovlašćenog lica teretane i fitnes kluba, tako da se u potpunosti ispoštuju ove kao i druge važeće preporuke zdravstvenih službi u cilju prevencije širenja Covid19.
9. Angažovati licencirane instruktore koji će pored savjeta korisnicima vezano za sprovođenje odgovarajućih vježbi, koordinirati angažovanje i raspored korisnika unutar teretana i fitnes klubova i insistirati na sprovođenju navedenih mjera prevencije.
10. U ovoj fazi rada teretana i fitnes klubova orjentisati se na program individualnog vježbanja uz poštovanje definisanih mjera prevencije. Na otvorenom prostoru moguće je organizovati grupne vježbe u kojima nema direktnog kontakta između učesnika i uz poštovanje socijalne distance od minimum 2 metra.
11. Rad teretana i fitnes klubova organizovati tako da se korisnici primaju uz predhodno zakazivanje u određene termine po grupama, prema predhodno definisanom dozvoljenom broju korisnika u skladu sa obavezom poštovanja fizičkog rastojanja između sprava i korisnika (socijalna distanca), kao i poštovanja drugih navedenih uslova za rad. Dužinu boravka pojedinih grupa prilagoditi vrsti i sadržaju aktivnosti, kao i potrebi obavljanja postupka čišćenja, pranja i dezinfekcije svih rekvizita, opreme i prostorija posle svake grupe korisnika, a prije ulaska naredne. Na primjer, ukoliko se predviđa trajanje vježbi od 1,5 sata, narednih pola sata po izlasku svih korisnika sprovesti postupak provjetravanja, čišćenja, pranja i dezinfekcije.
12. Raspored opreme, sprava i drugih rekvizita za vježbanje, odnosno organizacija aktivnosti mora biti takva da u svakom momentu između korisnika bude zadovoljena preporučena socijalna distanca (fizička udaljenost od najmanje 2 metra, a po mogućstvu i više).
13. Sprave za vježbanje i raspored korisnika organizovati tako da prilikom forsiranog disanja korisnici nisu okrenuti jedni ka drugima.
14. Potrebno je da korisnici ponesu sa sobom ličnu zaštitnu opremu (maske i rukavice) u većem broju (za zamjenu u slučaju ovlaživanja, oštećenja i sl.), kao i sredstva za dezinfekciju ruku, u protivnom isto im mora obezbijediti uprava teretana i fitnes klubova.
15. Korisnici usluga moraju koristiti sopstvenu sportsku i opremu za održavanje higijene (peškire, preobuku i dr.), kao i druge lične predmete koji se ne smiju mećusobno razmjenjivati (boce sa sredstvima za rehidraciju, čaše i dr.).
16. Korišćenje zajedničkih, pomoćnih prostorija, kao što su svlačionice, tuš kabine i sl. moguće je samo ukoliko postoji mogućnost da se nakon svakog korišćenja izvrši dezinfekcija tih prostorija. Sanitarne prostorije (toalete i prostor za pranje ruku) više puta u toku dana dezinfikovati.
17. Sve vrijeme rada teretana i fitnes klubova omogućiti prirodno provjetravanje prostorija, a po izlasku svake grupe forsirano provjetravanje, otvaranjem svih prozora i vrata. Ne koristiti vještačko ventiliranje ukoliko je u pitanju split sitem ventilacije (sitem u kome vazduh cirkuliše unutar prostorije prolaskom kroz unutrašnju jedinicu klima uređaja bez razmjene istog sa spoljnim svježim vazduhom).
18. Oprema, sprave i rekviziti za vježbanje se moraju dezinfikovati više puta u toku radnog vremena. Preporučljivo je da se korisnicima obezbijedi dezinfekciono sredstvo u vidu pumpice sa raspršivačem kojim će oni dezinfikovati opremu, sprave i rekvizite prije svakog korišćenja. Obezbijediti ubruse za jednokratnu upotrebu za brisanje vlažnih površina uz naknadno prskanje dezinfekcionim sredstvom.
19. Cijeli prostor teretana i fitnes klubova, sa svim pratećim prostorijama, mora svakodnevno biti detaljno očišćen i dezinfikovan nakon završetka rada.
20. U slučaju sumnje da neko od zaposlenih ili korisnika ima simptome zarazne bolesti COVID-19, (povišena temperatura, kašalj, kratkoća daha i otežano disanje) odgovorno lice kluba dužno je da, bez odlaganja udalji lice iz prostorija kluba, sa preporukom da se odmah javi u dom zdravlja (febrilna ambulanta).
21. Ukoliko se pojavi slučaj iz tačke 20. ovog člana odmah obustaviti rad i sprovesti mjeru detaljne dezinfekcije prostora teretane i fitnes kluba i svih pratećih prostorija. Sa radom nastaviti narednog dana nakon dezinfekcije. Uzeti podatke osobe koja je tokom boravka u teretani i fitnes klubu ispoljila znake respiratorne infekcije ili povišene temperature i pratiti instrukcije nadležnih zdravstvenih službi o daljem postupanju u slučaju registrovanja pozitivnog nalaza na testu za virus SARS-COV-2 (korona virus).

Član 3.
Ova naredba stupa na snagu danom donošenja, a objavit će se u „Službenom glasniku Brčko distrikta BiH“.

 

 

 

 

 

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime