Prijem za državne prvake u inkluzivnoj košarci

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić sa šefom Odjeljenja za obrazovanje Senadom Osmanovićem i šeficom Pododjeljenja za predškolsko i osnovno obrazovanje Marom Matkić, danas je u Gradskoj vijećnici organizovao prijem za učenike odjeljenja sa posebnim potrebama iz Treće osnovne škole u Brčkom koji su osvojili prvo mjesto na državnom takmičenju Specijalne olimpijade BiH u inkluzivnoj košarci.

Domaćini iz izvršne vlasti državnim prvacima čestitali su uspjeh na takmičenju koje je održano u okviru Evropske nedelje košarke od 25. novembra do 2. Decembra 2018. godine u Tuzli, i uručili im prigodne poklone.

„Neko će reći djeca sa posebnim potrebama. Oni to zaista i jesu jer imaju posebne potrebe, ali po svemu drugome to su obična djeca koja ostvaruju dobre rezultate u redovnom školskim i u vannastavnim aktivnostima. Želim da se zahvalim predstavnicima Odjeljenja za obrazovanje koji su protekle godine uložili značajne napore u podizanju kvaliteta nastave u Trećoj osnovnoj školi za djecu sa posebnim potrebama, od prilagođavanja i opremanja učionice do nabavke posebnih vozila za prevoz učenika“, izjavio je gradonačelnik Milić, te naglasio da su nadasve najbitnija nasmijana lica ove djece.

- Reklama -

Šef Odjeljenja za obrazovanje Senad Osmanović podsjetio je da u distriktu postoji jedno odjeljenje od 15 učenika sa posebnim potrebama, od kojih je njih 12 bilo dio košarkaške ekipe koja je nastupila na pomenutom takmičenju.

„Kada je riječ o učenicima koji imaju rješenje o pohađanju inkluzivne nastave trenutno imamo 195 takve djece, kako u osnovnom tako i u srednjem obrazovanju, a s kojim rade asistenti“, podsjetio je Osmanović, nastavljajući da će ubuduće Odjeljenje ići u pravcu izmjene zakonske regulative, to jest prilagođavanja obrazovnih profila za buduće osamostavljivanje i zapošljavanje lica sa posebnim potrebama.

U ime svoje ekipe danas su se u Gradskoj vijećnici obratili i kapiten Edin Đonlić, kazavši da im je bilo zabavno u Tuzli, a za što je svakako bio zadužen, između ostalih, i defektolog Slobodan Brkić, koji se zahvalio menadžmentu škole i KK „Lavovi“ Brčko na pruženoj podršci. „Bilo je preko 15 ekipa, a naš tim je pobijedio rezultatom 22 : 17 u finalnoj utakmici“, poručio je Brkić.

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime