spot_img
spot_img

Пријава ЦИК-у против Синише Милића

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Због преурањене изборне кампање Transparency International у БИХ (ТИ БИХ) поднио је пријаве Централној изборној комисији БИХ јер су актуелни градоначелници Брчког и Бијељине, који су поново кандидати на локалним изборима, већ истакли билборде у својим градовима.

Иако Изборни закон изричито забрањује плаћено оглашавање од расписивања избора до почетка званичне изборне кампање, на више мјеста у Бијељини су истакнути плакати на којима се појављује градоначелник Мићо Мићић уз 3Д презентације којима се дају изборна обећања о изградња инфраструктурних објеката. На тим билбордима је и парола „За будуће генерације“, а на неким од њих, уз исту паролу налази се и грб Града Бијељина што наводи на закључак да се ради о кампањи која је финансирана јавним средствима. Зато је ТИ БИХ тражио од Градске управе информацију да ли је и колико буџетског новца потрошено за ову кампању у којој се на директан начин врши изборна промоција актуелног градоначелника што је законом забрањено.

Посматрачи ТИ БИХ забиљежили су да се на мјесту предвиђеном за плаћено оглашавање у улици Булевар мира у Брчком, актуелни градоначелник Синиша Милић, носилац листе СНСД-а и ДЕМОС-а за Скупштину Брчко Дистрикта, налази на плакату којим се грађанима обећавају нова радна мјеста и изградња индустријских зона.

Поред ове двије пријаве, ТИБИХ је Централној изборној комисији пријавио и ДНС јер је ова странка истакла билборде са обавјештењем „Славимо 20 година постојања“ што се такође може сматрати плаћеним оглашавањем ван периода изборне кампање. У истим случајевима гдје се честитатла годишњица странке раније су пријаве поднесене против СДА, ХДЗ-а и СДС-а као и против СНСД-а због билборда Младих социјалдемократа. Сваком ко води изборну кампању у периоду од дана расписивања избора до дана службеног почетка кампање ЦИК може изрећи казне од 1 000 до 10 000 марака.

 

 

 

(transparentno.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img