spot_img
spot_img

Прича о брчанској Аризони

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Овдје нико никад ништа није купио за себе, увијек то ради за јарана, за другарицу, к’о фол, каже младић који ради у секс-шопу.

Након потписивања Дејтонског мировног споразума 1995. године, прво стидљиво заједничко окупљање грађана свих националности, под паском СФОР-а, било је на пијаци „Аризона“.

Облаче се и пјевачи

С обје стране магистралног пута Тузла – Орашје, у насељу Поребрице, које припада Брчко Дистрикту БиХ, са око 2.000 радњи и штандова, већ 24 године налази се највећа тржница у регији за коју многи у шали кажу да се види из свемира.

Купци су поранили, продавачи и прије њих отворили своје радње. Врви на све стране приликом наше посјете „Аризони“, викендом, кажу, има око 5.000 посјетилаца.

Познати музичар Сенад Вргопчевић из Миричине код Грачанице на тржници има чувени бутик гдје се облаче организатори избора за Мис БиХ, пјевачи, глумци. Упознале га муштерије, па га зову и свадбе да им свира.

– Ова пијаца нахранила је многа уста, многи су овдје развили свој породични бизнис и живе од тога. Хрвати из Хрватске су најбоље муштерије, ако им се нешто свиђа, не питају за цијену, нити се цјенкају, већ купе. Истина, има доста и празних пословних простора, отишли људи за другим послом – каже Сенад.

Наилазимо на групу Словенаца. Мартин, супруга Наташа и њен брат Давор потегли су чак из Марибора. Прије шопинга су свратили на босанске ћевапе у ћевабџиници код Алена Халикадића из Градачца.

Добра продаја

– Смијете се, је ли, ко ми из ЕУ дошли на пијацу у БиХ. Зашто да не, овдје има свега и то добре и јефтине робе. Иде зима, треба се обновити гардероба, обућа. Увијек се овдје понешто купи за кућу – прича Наташа.

Мало даље, младић из Брчког у свом секс-шопу љубазно и без предрасуда и женама и мушкарцима продаје и упутства о сексуалним помагалима.

– Овдје нико никад ништа није купио за себе, увијек то ради за јарана, за другарицу, к’о фол. Да сам у Брчком, никад ништа не бих продао, јер ме људи знају. На овој тромеђи као да нико никог не познаје, па продаја иде добро – рече љубазни младић, па нас шеретски запита: “Треба ли шта вама?!

Од пећи до намјештаја

Један од продавача је и 87-годишњи Тома Томшић.

– У Поребрице сам се вратио 1996. године. Кућа је била запаљена па се морало нешто покренути. Земља је била порушена, свега се тражило овдје на пијаци, од пећи до намјештаја, одјеће, обуће, кућних потрепштина – каже Томшић.

 

 

 

 

(avaz.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img