spot_img
spot_img

Презентован пројекат „Увођење система раног упозоравања за све врсте опасности са фокусом на СМС обавјештавање јавности“

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

У Градској вијећници у Брчком данас је представницима власти Дистрикта и представницима различитих субјеката заштите и спасавања презентован пројекат УНДП-а „Увођење система раног упозоравања у Брчко дистрикту БиХ за све врсте опасности с фокусом на СМС обавјештавање јавности“ који се реализује у сарадњи са Одјељењем за јавну безбједност Брчко дистрикта БиХ.

На презентацији истакнута је важност раног упозоравања за све врсте опасности и путем СМС-а с циљем знатно бржег информисања грађана и учесника система цивилне заштите путем мобилних телефона о опасностима које пријете и мјерама које је потребно предузети како би се евентуално смањиле људске жртве и материјална штета.

Шеф Одјељења за јавну безбједност Владе Брчко дистрикта БиХ Богдан Братић казао је да је Одјељење дало пуну подршку УНДП-у у реализацији пројектних циљева и дефинисању улога и одговорности у систему раног упозоравања грађана.

„Природне несреће и катастрофе које су се десиле у протеклом периоду, поплаве 2014. године кроз које је прошла наша локална заједница као и пандемија COVID-19 која је још увијек у току, указују нам на потребу благовремене и брзе размјене кључних информација како би се смањио негативан утицај природних и других опасности на људе и материјална добра. Како би побољшали систем и методе информисања и узбуњивања грађана УНДП је покренуо иницијативу чији је циљ пилотирање новог приступа раног упозоравања у случају природних опасности. Приступ се заснива на коришћењу технологије мобилних телефона која би обезбиједила благовремено обавјештавање становништва угроженог подручја и пружио упозорење у стварном времену“, истакао је Братић.

Како би систем могао бити уведен на одржив начин и дугорочно обезбиједио ефикасан систем осматрања пројектом је предвиђено и спровођење анализе стања на основу које ће бити формулисана студија изводљивости.

Испред УНДП-а презентацији је присуствовао и Алмир Бериден који је представио пројектне циљеве као и дефинисање улога и одговорности у систему раног упозоравања.

 

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img