spot_img
spot_img

Преко пет хиљада становника Брезика без воде

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Становници Доњег Брезика, једне од највећих брчанских мјесних заједница, већ годинама имају проблема са водоснабдијевањем. Крајем прошле године завршена је изградња цјевовода дугог 600 метара, вриједног 150.000 КМ, чиме је воду требало добити око 5.000 становника Брезика.

Прије тридесетак година, становници Доњег Брезика самоиницијативно и властитим средствима направили су такозвани локални водовод, којим је и тада као и данас управљала Мјесна заједница.

Водовод је урађен за око 300 потрошача и нема капацитет за снабдијевање 700 домаћинстава колико сада има ова мјесна заједница.Пројектом Владе Брчко дистрикта крајем прошле године урађена је комплетна инфраструктура како би мјештани добили градску воду али проблеми тиме нису ријешени.

Ми смо добили прикључење на градски Водовод односно добили смо прикључак на Водоторњу у Доњем Брезику да он може да користи воду од стране Брчко дистрикта али за дистрибуцију воде још нису створени предуслови односно нема нити фирма нити МЗ могућност кориштења те градске воде, каже Дражен Ружићић предсједник МЗ Доњи Брезик.

Мјештани су годинама својим средствима градили стари водовод. Један број тих мјештана данас не жели да се одрекне свог власништва, што је предуслов да ЈП Комунално Брчко преузме одржавање како би у систем била пуштена градска вода.

У Одјељењу за комуналне послове кажу да су свој дио посла завршили у цјелости, те да је остало само да се грађани договоре како ће ту воду користити

”Ми смо ту урадили прикључни шахт, потезни цјевовод и фреквентну пумпну станицу како би се вода могла пумпати у резервоар, али и директно снабдјевати потрошаче. Остало је само да представници мјесне заједнице потпишу уговор са ЈП ”Комунално Брчко” о трошењу воде и да им се пусти градска вода”, рекао је Мајазудин Вехабовић, шеф Одјељења за комуналне послове.

Међутим, мали су изгледи да ће се проблем око водоснабдјевања ове мјесне заједнице бити ријешен у догледно вријеме, па би око 700 домаћинстава предстојеће љето опет могло дочекати сувих славина без обзира што им је градска вода пред носом.

 

 

 

(rtvbn.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img