Preko brčanskog Biroa do posla u EU

Od 2015. godine Zavod za zapošljavanje Brčko Distrikta, uz ostale aktivnosti, posreduje kod zapošljavanja lica iz Brčog u zemljama Evropske unije. Tokom prošle godine, na taj način u Njemačkoj je posao dobilo dva lica zdravstvene struke, a u Sloveniji 68 lica, različitih zanimanja.

“U 2016. godini putem javnog poziva TRIPLE WIN-Zapošljavanje radnika za zdravstvenu njegu u SR Njemačkoj posao su dobila dva lica, dok u ovoj godini za sada nema prijavljenih kandidata”, kaže je Admir Galijatović, šef Sektora za zapošljavanje u brčanskom Birou rada.

- Reklama -

Potrebno obrazovanje je minimum srednja medicinska škola (IV stepen), posebno znanje i vještine i poznavanje njemačkog jezika na elementarnom nivou.

U 2016. godini od Agencije za rad i zapošljavanje BiH dostavljen je spisak od 68 lica iz Brčkog koja su dobila dozvolu za rad u Sloveniji. Ovdje se radi o različitim zanimanjima.

Ovaj broj je daleko veći jer se nezasposlena lica iz Brčko Distrikta na razne druge načine snalaze kako bi sebi pronašli posao u EU.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime