Predstavnici Savjeta mladih Brčko distrikta na treningu u Budimpešti

Predstavnici Savjeta mladih Brčko distrikta bili su od 8. do 14. maja učesnici treninga 50/50 u Evropskom omladinskom centru u Budimpešti.

Ovaj trening, organizovan za učesnike iz BiH prvi put nakon 20 godina, namijenjen je službenicima koji rade sa mladima, ali i mladima iz čitave BiH.

- Reklama -

Valja istaći i to da je na treningu čak 6 od oko 30 učesnika došlo upravo iz našeg grada.

Član Predsjedništva Savjeta mladih Brčko distrikta Vladimir Kanostrevac nije krio zadovoljstvo kako je protekao trening i samom tom činjenicom da je tamo bilo najviše njegovih kolega/ca.

“Zaista je bilo sjajno vidjeti da među učesnicima najviše ima učesnika iz Brčkog. S obzirom da smo kao krovno tijelo pomogli Ministarstvu civilnih poslova i Savjetu Evrope u organizaciji treninga i vidjeli njegov značaj iskoristili smo sjajnu podršku svih naših medija da ispromovišemo poziv na trening, kako bi ga vidjelo što više naših mladih i uspjelo je, veoma sam zadovoljan. To je jedna latentna borba za naše mlade i način da u sitnim apoenima vraćamo dug našem gradu”, kaže Kanostrevac.

Ni ostali učesnici ne kriju impresije iz Budimpešte.

“Imali smo priliku da se upoznamo sa situacijom u brojnim lokalnim zajednicama u BiH i da stvorimo širu sliku kako funkcioniše BiH na raznim nivoima i NVO sektor u njoj i što je najvažnije da ostvarimo nove kontakte i sjajnu saradnju sa Savjetom Evrope. Već imamo poziv na događaj u Strazburu”, kaže Aleksandar Pantelić, član Vijeća/Savjeta mladih Brčkog.

On dodaje da su program naročito obogatili treneri i predavači, te obraćanja zvaničnika Savjeta Evrope, što je učesnicima dalo jedinstvenu priliku da se upoznaju sa funkcionisanjem ove međunarodne organizacije.

Domaćini treninga bili su Ministarstvo civilnih poslova BiH i Savjet Evrope, uz podršku 3 krovna tijela mladih BiH .

Među učesnicima iz Brčkog bili su i predstavnik Odjeljenja za stručne i administrativne poslove Vlade Brčko distrikta, te zastupnik u Skupštini Brčko distrikta BiH.

 

 

 

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime