Predstavnici međunarodne zajednice pozdravljaju usvajanje Zakona o mirnom okupljanju u Brčko distriktu

- Reklama -

Misija OEBS-a u BiH, Kancelarija visokog predstavnika, Delegacija EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH i ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH, pozdravili su današnje jednoglasno usvajanje Zakona o mirnom okupljanju od strane Skupštine Brčko distrikta.

“Budući da smo, u proteklih nekoliko mjeseci, blisko sarađivali s Radnom grupom Vlade Brčko distrikta koja je pripremila nacrt, usvajanje ovog Zakona vidimo kao potvrdu predanosti predstavnika vlasti Distrikta radu na unapređenju zaštite osnovnih prava i sloboda svojih stanovnika, imajući u vidu da su relevantni međunarodni standardi poštivanja ljudskih prava ugrađeni u Zakon”, saopšteno je danas iz OEBS-a.

- Reklama -

“Sloboda mirnog okupljanja je osnovno pravo putem kojeg se jačaju demokratske države i mi smo spremni pružiti pomoć svim drugim vlastima u BiH da unaprijede svoje zakonske propise, u skladu s evropskim i međunarodnim standardima. U ovom smislu, ističemo Zakon o mirnom okupljanju Brčko distrikta BiH kao važan primjer najbolje prakse i model zakona koji osigurava poštivanje ljudskih prava u ovoj oblasti”, zaključili su predstavnici međunarodne zajednice.

 

 

 

 

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime