Predizborni odbljesci – Ili papci i preletači

Svaka izborna kampanja u BiH je historijska. Tu nema nikakvog zbora. Posebno za osobe sa kandidatskih listi. Njima je to pitanje života i smrti.

To historijsko saznanje potkrijepljeno je ozbiljnim novcem koji DOBIJE onaj ko za(dobije) povjerenje birača. A do tog povjerenja dolazi se na razne načine.

- Reklama -

Putevi, ulična rasvjete, igrališta, kopanje bunara iako još uvijek aktuelni pomalo postaju prevaziđeni metodi. No, novčana transakcija još je visoko na ljestvici. To kod kandidata za poslanika, glasačko tijelo posebno cijeni. Ta vrsta potpore na biralištu ne podliježe devalvaciji. Drži se. Kao zlato na berzi u Londonu.

U novije vrijeme pojavljuje se nova osobina kod kandidata. Možemo je zvati kandidat-preletač ili kandidat-papak, svejedno. Ambalaža im je na izgled drugačija. Sve dok se ne otvori paket.

Brzom poštom stigao. Tad na sunce izađe već iznošena roba, ko u „Sekend hendu“.

Opeglana, novi ofingeri. I niska cijena. To privuče klijentelu. Dok ne opipaju.
Zbog cenkanja brojne partije pred izbore doživljavaju duhovno ali i materijalno prosvjetljenje. Od dijalektičkog materijalizma još se samo cijeni materijalizam. Dijalektika se podrazumijeva. Posebno ona novčana. Broji se novac izborni. Članovi partijskih rukovodstava, namjerno brču duhovno jedinstvo i individualni materijalizam. I sve su okrenutiji ovom drugom. Duh ostavljaju za kasnije.

Dijalktički gledano:

Nezadovoljan dijalektikom u partiji, jedan brčanski „visokopreletač“ pokupio perje i odletio. U drugo jato. Obavješteni su svi uzgajivači. Prsten da se provjeri. Sve zarad individualnog materijalizma.

Kad je i u kojoj stranci bio zadovoljan. Kad je govorio ono što zaista misli. Koji su mu ideali. Gdje je granica. Kome se toliko zamjerio. Zemljak ga odbacio. Kažu presten mu otkino.

Politički gledano:

Obećali mu sofu. Punu đakonija. Potres u distriktu seizmolozi najavljuju. Sa stola će đakonije pobacati. I tikva kad pukne, košpica na sve strane.

A tek kad papci od oglođanih butkica polete sa stola.

Treba se skloniti.

Partijski gledano:

Stanite dani, stanite noći, stanite godine….Nezaustavljivo je sve sem ljudske gluposti. Ona kulja… Ne obazire se na pol, status, godine. Na partijsku pripadnost. Nacija je usputna kategorija.

Epilog

Oprostiće ti narod što si ga lagao..

A možda i neće.

Milo je svjedok.

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime