spot_img
spot_img

Пред препуном салом: Одржано предавање “Савремени изазови пред српском православном породицом”

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Предавање на тему “Савремени изазови пред српском православном породицом” у организацији Црквене општине Брчко и Конзервативног клуба синоћ је у Културно административном центру “Патријарх српски Павле” у Брчком одржао свештеник Милош Весин.

Говорио је о односима мушкарца и жене, о браку, о разводима, о младима и сексуалности. Подсјетио је и на ријечи Светог владике Николаја Велимировића да се “хришћанин не рађа, него догађа”.

На почетку свога обраћања отац Милош је рекао да је данас пред породицом много изазова.

„Они су пре свега садржани у оном збиру питања у вези са нашим идентитетом. Ако смо свесни да је наш идентитет пре свега да смо сви деца Божија и да смо по лику Божијем саздани онда ћемо знати или би бар требало да знамо како да сачувамо тај лик. После тога, долази наше православно – хришћанско одредиште и оно без чега не можемо, а то је да смо ми припадници српског народа и Српске правсолавне цркве“, истако је свештеник Милош.

Он каже да је у данашње вријеме велико искушење како сачувати породицу и како задржати породицу да она буде православна и како дјецу васпитавати на један прави, нормалан и здрав начин у овим више него ненормалним околностима.

„У времену када се многе болесне појаве проглашавају као пожељне и као здраве, као нормалне па се чак и законом легализују “, појаснио је отац Милош.

Како је рекао све су то велики изазови за породицу јер судећи према динамици нашег живота изгледа да данас сви имају више утицаја на дјецу него ми – као родитељи, те овом приликом поручио родитељима да о томе морају повести више рачуна, а то је немогуће урадити без више времене и због тога, како је рекао у дјецу треба улагати много више времена. Он се осврнуо и на израз “савременост” појаснивши да “Ми хришћани нисмо са временом, него у времену“.

Предавање је обиловало Јеванђељским причама, које је отац Милош примјењивао на наше савремене изазове и животне ситуације.

Милош Весин, иначе парох јужночикашки и професор на Богословском факултету Српске православне цркве у Либертивилу два пута годишње долази у српске земље, гдје организује јавна предавања на којима са православног гледишта говори о духовном животу савременог човјека, по чему је постао познат међу Србима у свијету.

Иван Милић, члан Конзервативног клуба Брчко каже да је овим предавањем на тему “Савремени изазови пред српском православном породицом” које је одржао свештеник Милош Весин започела серија предавања које ће се базирати на породицу, али и демографију уопште.

Идуће седмице у исто вријеме и на истом мјесту планирано је предавање професора демографије Драшка Маринковића из Бања Луке и професора Владимира Перендије, специјалиста гинекологије, који ће говорити о демографији .

 

 

 

 

(radiobrcko.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img