spot_img

Позориште које вам недостаје – Премијера представе „Недозвани“ у Брчком

Published:

У четвртак, 25. октобра са почетком у 19 часова у брчанском Дому културе одржаће се премијера позоришне представе „Недозвани”.

Ријеч је о једној од најбољих драма Момчила Настасијевића, а град Брчко ће имати прилику да буде домаћин премијери која се по први пут игра у Босни и Херцеговини.

Представа ће се одиграти у склопу пројекта “Позориште које вам недостаје”, а улаз је бесплатан, наводе из удружења Stand-Up BH.

Александар Пантелић, предсједник удружења Станд-Уп БХ је истакао да се са овом представом наставља сарадња са НАСТеатром који је препознао потенцијал пројекта “Позориште које вам недостаје” а који има за иницијативу јачање сарадње са другим позориштима у региону који ће заједно са удружењем Станд-Уп БХ да укажу на потребу професионалног позоришта у Брчком.

„Покушаћемо да заједно са другим театрима у склопу овог пројекта током 2019. обезбиједимо извођење позоришних представа за цијелу годину. Наравно, да би у томе успјели неопходна нам је подршка. Цјелокупан репертоар ће бити пажљиво осмишљен и конципириан а у самој изради репертоара ћемо сарађивати и са другим театрима као и еминентним именима из свијета глуме. Сматрам да је позориште изузетно значајно првенствено за град Брчко као и за нашу културу, умјетност и нове генерације публике. Позориште и култура имају могућност да мијењају свијет“, закључио је Александар Пантелић.

Координатор пројекта ‘Позориште које вам недостаје’ Цвијан Пајкановић је рекао да овај пројекат расте и наставља да подстиче друштвену одговорност и културну свијест у граду.

„Част нам је да угостимо дјело нашег великог режисера Југа Радивојевића, али и наставак сарадње са НАСТеатром који потписује продукцију Настасијевићеве драме. Једино извођење, прије Брчанског, „Недозвани“ су имали у Горњем Милановцу на фестивалу Дани Настасијевића гдје је представа доживјела велики успјех и прихваћена са одушевљењем од публике. Велика је ствар када један град има прилику да буде домаћин, на државном нивоу, премијерног извођења једног позоришног комада. Сигуран сам да ће публика препознати такав догађај као амплитуду у позоришним осцилацијама града, а надам се да ћемо постепено, заједничким трудом, тим осцилацијама дати устаљену и правилну периодичност, јер циљ пројекта јесте да позориште у граду живи константно током године.” истакао је Цвијан Пајкановић.

“Цео свој опус Момчило Настасијевић базирао је на теми добра и зла… на самој суштини човека… бити добар или лош човек то је питање избора. Момчило нас подсећа да је човек склон паду али и да је способан да се „вине у висину у чистину“.

Окупљала су браћа Настасијевић у својој кући уметнике и љубитеље уметности и чинили их бољим људима јер су им својом уметношћу крепили душу. Уметност нам помаже да будемо бољи и нама који стварамо и вама који нас гледате. То и јесте смисао позоришта.

„Недозвани“ нас дозивају и призивају доброг и питомог човека.”, рекао је чувени режисер Југ Радивојевић

“Недозване” режира Југ Радивојевић, са којим је Иван Перковић раније радио на другим пројектима у продукцији Дјечијег позоришта Републике Српске. За сценски говор задужен је Радован Кнежевић, а костимограф је Тања Радишић.

У представи, поред Перковића, играју Страхиња Блажић, Марија Стокић, Анита Стојадиновић, Александар Ристановић и Татјана Димитријевић.

 

 

 

 

 

 

(nula49.com)

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img