Pozorište koje vam nedostaje – Premijera predstave „Nedozvani“ u Brčkom

U četvrtak, 25. oktobra sa početkom u 19 časova u brčanskom Domu kulture održaće se premijera pozorišne predstave „Nedozvani”.

Riječ je o jednoj od najboljih drama Momčila Nastasijevića, a grad Brčko će imati priliku da bude domaćin premijeri koja se po prvi put igra u Bosni i Hercegovini.

- Reklama -

Predstava će se odigrati u sklopu projekta “Pozorište koje vam nedostaje”, a ulaz je besplatan, navode iz udruženja Stand-Up BH.

Aleksandar Pantelić, predsjednik udruženja Stand-Up BH je istakao da se sa ovom predstavom nastavlja saradnja sa NASTeatrom koji je prepoznao potencijal projekta “Pozorište koje vam nedostaje” a koji ima za inicijativu jačanje saradnje sa drugim pozorištima u regionu koji će zajedno sa udruženjem Stand-Up BH da ukažu na potrebu profesionalnog pozorišta u Brčkom.

„Pokušaćemo da zajedno sa drugim teatrima u sklopu ovog projekta tokom 2019. obezbijedimo izvođenje pozorišnih predstava za cijelu godinu. Naravno, da bi u tome uspjeli neophodna nam je podrška. Cjelokupan repertoar će biti pažljivo osmišljen i koncipirian a u samoj izradi repertoara ćemo sarađivati i sa drugim teatrima kao i eminentnim imenima iz svijeta glume. Smatram da je pozorište izuzetno značajno prvenstveno za grad Brčko kao i za našu kulturu, umjetnost i nove generacije publike. Pozorište i kultura imaju mogućnost da mijenjaju svijet“, zaključio je Aleksandar Pantelić.

Koordinator projekta ‘Pozorište koje vam nedostaje’ Cvijan Pajkanović je rekao da ovaj projekat raste i nastavlja da podstiče društvenu odgovornost i kulturnu svijest u gradu.

„Čast nam je da ugostimo djelo našeg velikog režisera Juga Radivojevića, ali i nastavak saradnje sa NASTeatrom koji potpisuje produkciju Nastasijevićeve drame. Jedino izvođenje, prije Brčanskog, „Nedozvani“ su imali u Gornjem Milanovcu na festivalu Dani Nastasijevića gdje je predstava doživjela veliki uspjeh i prihvaćena sa oduševljenjem od publike. Velika je stvar kada jedan grad ima priliku da bude domaćin, na državnom nivou, premijernog izvođenja jednog pozorišnog komada. Siguran sam da će publika prepoznati takav događaj kao amplitudu u pozorišnim oscilacijama grada, a nadam se da ćemo postepeno, zajedničkim trudom, tim oscilacijama dati ustaljenu i pravilnu periodičnost, jer cilj projekta jeste da pozorište u gradu živi konstantno tokom godine.” istakao je Cvijan Pajkanović.

“Ceo svoj opus Momčilo Nastasijević bazirao je na temi dobra i zla… na samoj suštini čoveka… biti dobar ili loš čovek to je pitanje izbora. Momčilo nas podseća da je čovek sklon padu ali i da je sposoban da se „vine u visinu u čistinu“.

Okupljala su braća Nastasijević u svojoj kući umetnike i ljubitelje umetnosti i činili ih boljim ljudima jer su im svojom umetnošću krepili dušu. Umetnost nam pomaže da budemo bolji i nama koji stvaramo i vama koji nas gledate. To i jeste smisao pozorišta.

„Nedozvani“ nas dozivaju i prizivaju dobrog i pitomog čoveka.”, rekao je čuveni režiser Jug Radivojević

“Nedozvane” režira Jug Radivojević, sa kojim je Ivan Perković ranije radio na drugim projektima u produkciji Dječijeg pozorišta Republike Srpske. Za scenski govor zadužen je Radovan Knežević, a kostimograf je Tanja Radišić.

U predstavi, pored Perkovića, igraju Strahinja Blažić, Marija Stokić, Anita Stojadinović, Aleksandar Ristanović i Tatjana Dimitrijević.

 

 

 

 

 

 

(nula49.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime