Poznat uzrok masovnog trovanja u Tuzlanskom kantonu

Bakterija salmonela uzrok je masovnog trovanja hranom stanovnika Tuzlanskog kantona, potvrđeno je u kantonalnom Zavodu za javno zdravstvo.

“Jutros smo dobili zvaničnu potvrdu sa Zavoda za mikrobiologiju UKC-a Tuzla da je u izolatu, odnosno u stolici tri hospitalizirana pacijenta pronađena bakterija salmonela, što je i bila naša sumnja”, rekao je Blaško Topalović, epidemilog u Zavodu za javno zdravstvo TK.

- Reklama -

Podaci ovoga Zavoda su da se više od stotinu osoba otrovalo hranom u Srebreniku. Najviše ih je bilo sa područja ove opštine ali i iz Gračanice, Gradačca i Tuzle. Neki su pomoć potražili u opštinskim domovima zdravlja, a neki na UKC-u u Tuzli. Od dana trovanja pa do danas, na Kliniku za infektivne bolesti javila se ukupno 61 osoba. Od tog broja njih 13 je zadržano na kliničkom liječenju. Hospitalisano je petoro djece i osam odraslih osoba.

“Trenutno se u Klinici za zarazne boelsti UKC-a nalazi još šest bolesnika sa dijagnozom salmoneloze. Tih šest bolesnika je u značajno boljem kliničkom stanju i uskoro će biti otpušteni kući. Od ovih vraćenih, 48 je bilo bolesnika koji su ambulantno pregledani i rehidrirani te upućeni na kućno liječenje”, ističe prof. dr Sead Ahmetagić, načelnik Klinike za zarazne bolesti UKC-a Tuzla.

Trovanje salmonelom manifestuje se bolovima u stomaku, mučninom i intenzivnim prolivom.

“To je teška bakterijska infekcija koja može da završi sa vrlo blagim simpotima, a može nažalost i sa vrlo teškim kao što je sepsa, meningistis, karditis. Kod tih najtežih oblika može da se završi fatalno – smrću. Posebno se taj teži oblik javlja kod djece ranije životne dobi i kod odraslih sa brojnim drugim različitim bolestima”, navodi prof. dr Sead Ahmetagić, načelnik Klinike za zarazne bolesti UKC-a Tuzla.

Epidemija trovanja hranom još uvijek je na snazi u Tuzlanskom kantonu. Uskoro bi trebalo da bude proglašen prestanak opasnosti. Iz Zavoda za javno zdravstvo najavili su detaljnije istraživanje u narednim danima kada je u pitanju ovaj slučaj.

 

 

 

(N1)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime