spot_img

Poziv roditeljima iz JZU Brčko da vakcinišu djecu

Published:

spot_img

Iz JZU “Zdravstveni centar Brčko” danas su saopštili da je u ovu instituciju stigla hepatitis B vakcina koja će biti dostupna na dva mjesta. 

Djeca do mjesec dana ovu vakcinu mogu primiti na odjeljenju porodilišta u neonatološkoj ambulanti, a preko mjesec dana u dječijem dispanzeru. I u jednom i u drugom slučaju roditelji treba da se jave kako bi dobili termin za vakcinaciju djece.

Inače, nedostatak vakcina uzrokovan je tenderskih procedurama a zbog malih količina vakcina koje trebaju biti nabavljene. Vakcine hepatitis B nije bilo posljednja tri mjeseca. Sada su stigle a ljekari kažu da nema potrebe za žurbom jer ih ima sasvim dovoljno kako bi sva djeca bila vakcinisana. Iako se ova vakcina daje odmah po rođenju ljekari kažu da nije kasno ni sa tri mjeseca.

“To je hepatitis B vakcina koja je uvedena kao redovna vakcinacija. Ranije je to bilo samo za majke koje su hepatitis B pozitivne pa se djeca štite. Hepatitis B je bolest koja trajno oštećuje jetru i može dovesti do karcinoma u odrasloj dobi i zato je uvedena kao redovna vakcinacije. To se radi već preko 17 godina”, kaže pedijatar prim.dr. Samra Karamujić.

U posljednje vrijeme svjedoci smo da je određen broj roditelja skeptičan u pogledu vakcinacije djece te iz tog razloga ne žele da njihova djeca prime vakcine.

“To je veliki problem. Mi se borimo koliko možemo i taman kad uspijemo onda dođe nestašica vakcina tako da smo “bombardovani sa dvije strane” – i od roditelja i nestašicom. Ipak, mislim da je epidemija koja je zimus pogodila Srbiju malo osvijestila ljude. Ja svaki puta kažem da za svaku vakcinu postoji mogućnost da izazove reakciju ali zar nije veće bojazan od epidemija i smrti nego od reakcije u vidu povišene temperature, upale grla ili uha”, pojašnjava doktorka Karamujić.

Doktorka Karamujić ističe da informacije na internetu, pogotovo oko MPR vakcine i pojave autizma, dovode roditelje u zabludu a onda i dilemu da li vakcinisati dijete.

“Dokazano je da ne uzrokuje autizam ali ljudi su “bombardovani” raznim informacijama a ljekari se baš puno ne oglašavaju jer ne mogu da izađu na kraj sa antivakcinalnim lobijem koji je poprilično razvijen i drzak u tim izjavama”, ističe doktorka Karamujić.

Nakon savjetovanja sa ljekarima neki roditelji ipak poslušaju savjet struke pa vakcinišu dijete, dok ima i onih koji decidno odbijaju.

“Jedna izuzetno nezahvalan tema za raspravu. Ja osobno sam vakcinisala svoju djecu. Međutim uvijek postoje argumenti i za i protiv. Činjenica je da danas postoje lijekovi koji bi mogli izliječiti bolesti zbog kojih se djeca vakcinišu. Ali isto svako malo čujete za slučaj da je dijete preminulo ili obolilo od neke teške bolesti jer nije vakcinisano.

“U dilemi jesam, razmišljali jesmo ali ipak smo se na kraju odlučili za vakcinaciju”, ističe majka dvoje djece Ljubica Ilić.

Iako postotak nevakcinisane djece u Brčko distriktu nije veliki i kreće se oko 2% ljekari upozoravaju da procenat vakcinisane populacije mora biti preko 92%. “Vakcinišite djecu. To je najveća dobit medicine u zadnjih 2.000 godine. Reakcijama na kojekakve neprovjerene natpise dovodite djecu u smrtnu opasnost. I ne samo svoju nego i onu koaj su vakcinisana jer je obuhvat vakcinacijom vrlo bitan. Ako je 92% stanovništva vakcinisano onda smo zaštićeni. Ako to pada ispod 90% onda je i zaštita i vakcinisane djece manja”, poručuje doktorka Karamujić.

 

 

 

 

(brcko.tv)

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img