spot_img
spot_img

Pozitivna praksa: Skupština uvela registar donacija

spot_img
spot_img

Nakon što je uveden softverski modul elektronskog glasanja i prvi informacioni sistem elektronskog parlamenta u BiH, Stručna služba Skupštine Brčko distrikta je sada samostalno implementirala veb-aplikaciju registra donacija udruženjima građana, sportskim kolektivima i vjerskim zajednicama s područja Distrikta. Registar je dostupan na internet-stranici Skupštine.

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Siniša Milić rekao je da su prednosti ovog registra višestruke te da aplikacija omogućava transparentnost u pogledu trošenja javnih sredstava.

„Građani imaju pristup informacijama o tome kako se sredstva koriste i mogu provjeriti je li novac ispravno utrošen. Registar podstiče odgovornost organizacija koje primaju sredstva. Kada su finansijske transakcije javno dostupne, udruženja su sklonija odgovornom korišćenju novca i pridržavanju finansijskih pravila. I na kraju, registar omogućava građanima da na osnovu tih informacija donesu odluke o podržavanju određenih organizacija ili doniranju novca“, rekao je predsjednik Milić.

On je naveo da je registar programirao administrator za informacione tehnologije u Stručnoj službi Skupštine, po struci diplomirani inženjer elektrotehnike Stefan Marjanović.

Marjanović je rekao da je registar veb-aplikacija koja prati novčani tok donacija Skupštine udruženjima građana, sportskim kolektivima i vjerskim zajednicama, kao i pravdanje utroška tih sredstava od strane korisnika za tri godine.

„Do sada je u registar uneseno 312 izvještaja o utrošku doniranih budžetskih sredstava za 2022. i 2021. godinu, koje je podnijelo devedeset pet udruženja građana, sportskih kolektiva i vjerskih zajednica. Podaci se unose i dalje, kontinuirano, kako nam pristignu izvještaji. Unijećemo i podatke za 2019. godinu“, naveo je Marjanović.

Marjanović je dodao da Stručna služba Skupštine radi na novim veb- aplikacijama koje će olakšati i modernizovati sve poslovne procese koji se odvijaju unutar Skupštine.

 

 

 

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img