Povećanje plata u obrazovanju od 1. aprila

Ukoliko dođe do izmjena i dopuna Zakona o platama zaposleni u brčanskom obrazovanju mogu se nadati i većim platama. Na tome insistiraju već duže vrijeme tvrdeći da imaju najmanje plate u okruženju.

Zakon o platama važan je kako bi bile izjednačene plate za iste ili slične poslove koje obavljaju službenici Vlade Brčko distrikta. Obzirom da se odnosi i na javne službenike, odnosno na nastavni kadar u školama, trebalo bi doći do određenih izmjena kako bi bio poboljšan rad i kvalitet nastavnih procesa.

- Reklama -

“Težište smo stavili na nastavni kadar pošto je njih najviše a cijenili smo da se mora kvalitet i zalaganje samog nastavnika nagraditi. Nastavnici bi bili podijeljenji u tri kategorije i tri platna razreda: nastavnik početnik, nastavnik mentor i nastavnik savjetnik” rekao je Senad Osmanović, šef Odjeljenja za obrazovanje.

Nastavnik početnik je onaj koji zasnuje radni odnos bez iskustva, odnosno do pet godina radnog iskustva, mentor je sa pet godina radnog iskustva, dok je savjetnik onaj koji može ocjenjivati svoje kolege.

“Plata početnika bi bila u platnom razredu VIII-2 i to bi bilo 1500 maraka nakon oporezivanja, plata mentora bi bila oko 50 maraka viša. Plata savjetnika bi bila do 200 maraka više” rekao je Osmanović.

“To je dobra stvar i mi to podržavamo ali i tražimo da se krene sa povećanjem plata prosvjetnim radnicima jer je proteklih godina dolazilo do povećanja plata u određenim odjeljenjima vlade na nesistematičan način. Vrijeme je da se krene sa sistemskim povećanjem a ne da bude parcijalno. Toga u Brčko distriktu ne bi smjelo biti” kaže Mensur Mujkanović, prosvjetni radnik.

Povećanje plata bi i išlo sistemski, počevši od spremačica i domara pa do direktora i šefova Pododjeljenja. Predviđeno je i izjednačavanje plata pomoćnika direktora u osnovnim i srednjim školama.

“Ukoliko se desi, a mi se nadamo, to će nam mnogo značiti obzirom da povećanja plata nastavnom kadru u srednjoškolskom obrazovanju nije bilo od 2005. ili 2006. godine. To bi svim zaposlenima u obrazovanju izuzetno mnogo značilo” rekla je Ljubica Đokić, pomoćnik direktora Tehničke škole.

Ukoliko izmjene zakona budu podržane povećanje plata bi bilo moguće realizovati nakon usvajanja budžeta za 2019. godinu. Obzirom da budžet obično bude usvojen krajem marta i povećanje plata bi trebalo krenuti od 1. aprila.

 

 

 

 

 

(brcko.tv)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime