Povećani troškovi održavanja voznog parka Vlade Brčko distrikta

Šef Službe za održavanje voznog parka u Pododjeljenju za javni saobraćaj i održavanje vozila, Radoslav Kojić rekao je kako javne institucije Brčko distrikta raspolažu s 367 vozila, od čega je 336 aktivnih.

Najstarije vozilo je 1970. godište i nalazi se u Odjeljenju za Javnu sigurnost, a dva najmlađa vozila pribavljena su krajem prošle godine i nalaze se u voznom parku Kabineta gradonačelnika.

Kojić je istakao kako su troškovi održavanja vozila prethodne godine ipak nešto veći u odnosu na godinu ranije.

“Troškovi održavanja voznog parka Vlade Brčko distrikta protekle godine povećani su za 7-8% u odnosu na 2018. godinu iz razloga što je održavan veći broj vozila. Za održavanje je izdvojeno oko 300.000 KM dok je za prethodnu godinu taj broj iznosio 280.000 KM, no taj broj je i dalje niži od troškova održavanja u 2017. kada su iznosili 310.000 KM”, rekao je Kojić.

Broj pređenih kilometara u 2019. iznosi gotovo 4,5 miliona, te je povećan u odnosu na godinu ranije, kada je taj broj iznosio oko 4,3 miliona kilometara. U skladu s tim povećana je i potrošnja goriva za pet posto, no kao glavni razlog tomu Kojić je naveo evidantan konstantan rast cijena goriva. Za gorivo voznog parka Vlade u 2019. godini utrošeno je oko 470.000 KM.

Za proteklu godinu evidentni su i povećanje troškova osiguranja i tehničkog pregleda vozila, no to je posljedica obnavljanja voznog parka.

Kojić je istakao da će Služba, u saradnji s Uredom za upravljanje javnom imovinom, i ove godine organizovati licitaciju koja će se najvjerojatnije održati u aprilu, gdje će u ponudi za prodaju biti 35 motornih vozila koja su proglašena otpisanim.

 

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime