Povećan broj prosjaka u Brčkom

Prosjačenje u Brčko distriktu  posljednjih godina uzelo je sve više maha. U odnosu na ranije godine, statistički podaci policije Brčko distrikta za 2017 godinu, pokazuju porast represivnih radnji policijskih službenika.

“U prvih šest mjeseci 2017. godine imali smo 35 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka protiv 35 lica u vezi prosjačenja” precizirao je portparol Policije Brčko distrikta Halid Emkić, te naglasio da je, u odnosu na 2016 godinu, zabilježen porast, kada je zabilježeno tek 22 takva slučaja.

- Reklama -

Shodno Zakonu o javnom redu i miru Brčko distrikta, lice koje prosjači na javnom mjestu biti će kažnjeno novčanom kaznom u iznosu od 100 do 500 KM. Takođe, za lice koje navodi na prosjačenje maloljetno lice, duševno ili tjelesno bolesno lice, odnosno lice zaostalog duševnog i tjelesnog razvoja, predviđena je novčana kazna u iznosu od 500 do 1.000 KM.

Prema riječima Halida Emkića, cilj policije je da na preventivan način pokušaju odvratiti potencijalne prosiake da prose, jer kada se izrekne novčana kazna, takva lica obično ponovno idu da prose kako bi skupili novac da plate kaznu i tako se ulazi u takozvani začarani krug i ne postiže se gotovo ništa.

“Ukoliko je maloljetnik uhvaćen u prosjačenju, pripadnici policije pozivaju njegove roditelji i Centar za socijalni rad, te se ispituje da li je maloljetnik naveden na prosjačenje, da li se njim radno eksploatiše i u skladu sa tim se dalje djeluje” dodao je Emkić

No, rješavanje ovog problema komplikovan je i dugotrajan proces, stoga policija Distrikta poziva građane da ne daju novac licima koja čine prekršaje prosjačenja, te na taj način, zajedno sa Policijom, sudjeluju u suzbijanju vršenja ovih protivpravnih radnji.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime