Povećan broj migranata u Brčko distriktu: Žele u Hrvatsku i ne prave probleme

Velika je vjerovatnoća da će ove godine u Brčkom biti mnogo više ilegalnih migranata, procjena je Jovana Stojičića, šefa Terenskog centra Službe za poslove sa strancima u Brčkom.

-Migranti u Brčko distrikt dolaze u manjem broju nego u Bijeljinu, Tuzlu, Sarajevo, ali je primjetan značajan porast. Prošle godine imali smo 140 ilegalnih imigranata, a godinu dana ranije 21, dok je u nekoliko proteklih mjeseci ove godine već zabilježen dolazak oko 40 ilegalnih migranta. Najveća grupa od 28 osobe stigla je u Brčko početkom ovog mjeseca i svi su izrazili namjeru za podnošenje zahtjeva za azil. Dali smo im potvrde koje važe 14 dana i sa istom mogu doći do azilantskog centra u Sarajevu i podnijeti zahtjev za azil – kaže Stojičić.

Dodaje da je uglavnom riječ o osobama iz Pakistana, Avganistana, Libije i da su to u više od 90 odsto slučajeva muškarci od 18 do 35 godina starosti.

– Najveći problem je utvrđivane njihovog identiteta jer uglavnom nemaju dokumente. Upisujemo podatke prema njihovim izjavama i uzimamo biometrijske podatke i fotografije što onemogućava zloupotrebe kao što je davanje različitih podataka u drugim centrima -pojašnjava Stojičić.

Halid Emkić, šef Operativno – komunikacionog centra Policije Brčko distrikta BiH kaže da ilegalni migranti uglavnom dolaze iz pravca Bijeljine i da je posljednja najveća grupa od 28 migranata pronađena početkom maja u Brezovom polju.
– Do sada nisu zabilježeni slučajevi narušavanja javnog reda i mira ili krivičnih djela – kaže Emkić. C. Kovačević

Blizina granice sa Hrvatskom

Sekretar Crvenog krsta Brčko distrikta Denis Šehanović ističe da su gradovi poput Brčkog primamljiviji za migrante zbog blizine granice sa Hrvatskom, ali da je ipak veoma teško odrediti rute njihovog kretanja.

– Vjerovatno će se broj migranata povećavati jer su veći gradovi u našoj okolini pod većim pritiskom, a sa ljepšim vremenom očekuje se i veći pritisak, ali o tome više moraju reći nadležni državni organi – kaže on.

 

 

 

(srpskainfo.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime