Potvrđeno pisanje nula49: Nova inicijativa za smjenu Nišića - nula49.com
spot_img
spot_img

Potvrđeno pisanje nula49: Nova inicijativa za smjenu Nišića

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Poslanički klub Stranke demokratske akcije Brčko distrikta i dva nezavisna poslanika Abdulah Iljazović i Bahrija Ribić danas su na konferenciji za novinare predstavili drugu po redu inicijativu za razrješenje gradonačelnika Brčkog Zijada Nišića koju su nedavno podnijeli Skupštini Brčko distrikta.

Podsjetimo, informaciju o ovoj smjeni nula49.com objavio je još 4. decemba.

Kao razloge za ponovno podnošenje inicijative opozicioni poslanici navode loš rad Vlade Brčko distrikta i sporost u sprovođenju reformi. Predsjednik Opštinskog odbora SDA Brčko Esed Kadrić obraćajući se novinarima rekao je da će u skorije vrijeme o inicijativi razgovarati sa predstavnicima druga dva naroda u Distriktu i predložiti dva kandidata za gradonačelnika, Senada Osmanovića i Eldada Mrkaljevića, obojica iz SDA.

„Grupa poslanika je pokrenula inicijativu za smjenu gradonačelnika pridržavajući se ponovo razloga i principa koji su vrijedili kada sam smijenjen u smislu većinskog predstavljanja jednog naroda jer sadašnji gradonačelnik nije obezbjedio podršku većinskog naroda iz kojeg dolazi“, istakao je Kadrić objašnjavajući razloge zbog čega po njegovom mišljenju Vlada Distrikta stagnira u radu.

„Na nedavnoj sjednici PIK-a u Sarajevu supervizor za Brčko je rekao da je ova lokalna zajednica u fazi stagnacije i zastoja u razvoju, što može biti samo potvrda onoga što govorimo“, rekao je Kadrić navodeći da trenutna vlast nema dovoljan broj poslanika u Skupštini koji će glasati za budžet i donijeti nove zakone i samo zbog toga gradonačelnik treba podnijeti ostavku.

Prema njegovim riječima ova inicijativa može biti prilika kako bi došlo do stabilizacije političkih prilika u Distriktu i osposobljavanja Vlade za efektivnijim radom.

Kadrić je ponudio stabilnu široku koaliciju koja bi imala kapacitet da stabilizuje prilike u Brčkom i da brže i efikasnije radi kao i u prethodnom periodu. Apelovao je na sve učesnike u političkom životu da još jednom razmisle o principima koji su vrijedili ranije, a radi se o većinskom predstavljanju jednog naroda.

Predsjednik SDA Brčko na kraju konferencije za medije upitan da li će biti prepreka kod druga dva naroda s obzirom da su ranije izrečeni stavovi o nepodržavanju promjena, Esed Kadrić je rekao da su sada nove okolnosti i kontekst, te da će u ovom slučaju prevagnuti osjećaj odgovornosti prema zajednici.

 

 

(radiobrcko.ba/nula49.com)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img