Potvrđena optužnica protiv bivšeg direktora JP Putevi Brčko

Tužilaštvo Brčko distrikta podiglo je, a sud potvrdio, optužnicu protiv bivšeg direktora JP Putevi Brčko Dragana Marinkovića koji se tereti za više kaznenih djela protiv službene i druge odgovorne dužnosti izvršenih u postupcima javnih nabavki u tom poduzeću u razdbolju od 2013. do 2016.godine.

Jedna od najopsežnijih optužnica za korupciju u lokalnom javnom sektoru, s ukupno dvadeset optuženih tačaka i više od četiri stotine dokaza, tereti optuženog za brojne zlopotrebe položaja ili ovlaštenja izvršene dodjeljivanjem ugovora o nabavkama suprotno propisima i internim procedurama u JP Putevi Brčko.

- Reklama -

Tužilaštvo ga dijelom, u dvije tačke optužnice, tereti i za protivzakonito posredovanje prema drugim ovlaštenim organima tog preduzeća u vezi s dodjeljivanjem pojedinih ugovora o izvođenju javnih radova.

Po okončanju sveobuhvatne istrage u više prijavljenih slučajeva nezakonitog postupanja Tužilaštvo Distrikta utvrdilo je osnovanu sumnju da je Dragan Marinković, kao tadašnji direktor JP Putevi Brčko, u dvadeset procedura javnih nabavki postupao suprotno ovlaštenjima i odgovornoj dužnosti u tom preduzeću, uslijed čega je podiglo optužnicu.

Njemu je stavljeno na teret da je suprotno propisima i internim procedurama, sam po ličnom izboru, dodijelio osamnaest ugovora o nabavci za to preduzeće ukupne vrijednosti oko 150.000 maraka.

Ugovori o nabavci radova, projektne dokumentacije, opreme i sl. dodjeljivani su preduzećima i drugim privrednim subjektima koje je optuženi favorizirao, čime su teže povrijeđena prava drugih subjekata u vidu nemogućnosti sudjelovanja u postupcima nabavki roba i usluga tog preduzeća, navodi se u optužnici.

Njega se uz to tereti da je u dva slučaja provodio proceduru zaključivanja ugovora o održavanju saobraćajnica s ponuđačem koji nije bio preporučen za izbor od ovlaštene komisije, tražeći prethodno od tog tijela i drugih ovlaštenih organa poduzeća da bude preporučen ponuđač kojeg je on favorizirao.

Nakon okončane istrage i podizanja optužnice u još jednom opsežnom predmetu korupcije daljnji kazneni postupak nastavlja se pred Osnovnim sudom Distrikta, kojem je optužnica dostavljena i pred kojim je već potvrđena.

 

 

 

 

(N1)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime