spot_img
spot_img

Potpisane izmjene Sporazuma o Ekonomsko-socijalnom savjetu

Published:

spot_img

Gradonačelnik Brčko distrikta Siniša Milić i Ševal Suljkanović, u ime Vlade, odnosno Udruženja poslodavaca, te Ilija Kalajdžić ispred brčanskog Sindikata potpisali su danas izmjene Sporazuma o ekonomsko-socijalnom savjetu.

“Najvažnije izmjene postojećeg Sporazuma odnose se na povećanje broja članova Savjeta pošto su svi socijalni partneri, Vlada, poslodavci i Sindikat ubuduće imati još po jednog člana tako da će ubuduće svi imati po tri člana u Savjetu. Ovo tijelo je najvažnije za uspostavljanje socijalne kohezije na prostoru distrikta pošto bi trebalo da razvija socijalni i ekonomski dijalog među ovim partnerima”, naglasio je gradonačelnik Milić nakon potpisivanja izmjena Sporazuma.

Gradonačelnik Milić je podsjetio da potpisivanje Sporazuma omogućava razvijanje kulture dijaloga između različitih interesnih grupa što je uostalom i razlog postojanja ovog Savjeta.

“Ekonomsko socijalni savjet treba da omogući donošenje propisa koji će, s jedne strane, štititi prava radnika,ali i podsticati razvoj tržišta kapitala”, naglasio je Milić.

Po riječima Ševala Suljkanovića, predsjednika Udruženja poslodavaca, Sporazum predstavlja fer plej dogovor između poslodavaca, Vlade i Sindikata i on zahtijeva mnogo bolju organizovanost privrednika.

“Očekujemo razumijevanje uvažavanje i efikasnost zakonodavne i izvršne vlasti u distriktu. Ako toga ne bude i dalje neće biti stranih investicija. Zato moramo zajednički da stvorimo pretpostavke kako bismo omogućili da privreda bude motor razvoja ove lokalne zajednice”, naglasio je Suljkanović.

Ilija Kalajdžić, generalni sekretar Saveza sindikata u Brčkom smatra da se potpisivanjem Sporazuma otvara put mnogo kvalitetnijem dijalogu socijalnih partnera.

“Ovo je jedna ohrabrujuća poruka za radnike pogotovo u privredi, jer je u Brčkom u odnosu na ostatak BiH dosta zapuštena oblast radno- pravnih odnosa. Mislim da Vlada i privrednici trebaju da prepoznaju obavezu da moramo uskladiti naše zakonodavstvo sa entitetskim zakonima iz oblasti rada i radnih odnosa”, rekao je Kalajdžić.

Po njegovim riječima radnici u realnom i tercijarnom sektoru su u Brčkom u potpuno, čak bi se moglo reći, u diskriminatorskom položaju u odnosu na radnike u entitetima zato što su tamo provedbeni propisi doneseni na vrijeme, što nije slučaj sa distriktom.Kalajdžić je izrazio očekivanje da će Zakon o radu koji je u proceduri donošenja biti kvalitetan i da će poštovati interese rada i kapitala, te da će se nakon toga resetovati svi zakoni iz oblasti radno-pravnih odnosa, kao i prateći propisi kako bi se zaštitili radnici.

Predsjednik Ekonomsko socijalnog savjeta Brčko distrikta BiH Pero Gudeljević, za 8.maj ove godine zakazao je prvi sastanak Ekonomsko socijalnog savjeta.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img