Potpisan Sporazum o izgradnji obdaništa u Brčkom

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić i ministar finansija u Vladi Republike Srpske Zoran Tegeltija potpisili su danas u Brčkom Sporazum o finansiranju projekta izgradnje obdaništa u ovoj lokalnoj zajednici donatorskim sredstvima Vlade Republike Srbije, u vrijednosti od 500 000 evra.

Gradonačelnik Siniša Milić izrazio je zadovoljstvo što je potpisivanjem sporazuma i formalno započela procedura realizacije donatorskih sredstava. On je izrazio zahvalnost predsjedniku Republike Srbije ali i predsjedniku Republike Srpske koji je na određen način posredovao i predložio da i Brčko distrikt BiH uđe u raspodjelu dodjele sredstava.

- Reklama -

“Ovde ne postoje i ne treba pominjati nikakve političke konotacije. Ova donacija je u funkciji građana distrikta Brčko i djece koja će koristiti usluge obdaništa. Mi smo u proceduri dobijanja građevinske dozvole za taj objekat koji će se graditi na lokaciji naselja Ilićka. Bilo je ideja da se gradi na području Srpske varoši, međutim, zbog neriješenih imovinskopravnih odnosa i potrebe da što ranije krenemo u proceduru, opredijelili smo se za pometnutu slobodnu lokaciju”, objasnio je gradonačelnik Milić.

Riječ je o površini od oko 2.500 kvadratnih metara, a objekat bi trebao da bude površine od oko 1000 kvadratnih metara i namijenjen za boravak oko 100 djece.

Gradonačelnik Milić je napomenuo da će objekat biti izgrađen po najvišim standardima.

“Bitno je da na ovaj način obezbijeđujemo transtparentnost i da će projekat biti realizovan u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima koji važe na prostoru distrikta ali uz podršku i kontrolu Vlade Republike Srpske. Uporedo sa realizacijom ovog projekta u budžetu Brčko distrikta BiH planirana su sredstva za projektovanje, a vjerovatno i izgradnju, još dva obdaništa na području distrikta jer su to realne potrebe građana”, rekao je Milić.

Ministar finansija u Vladi Republike Srpske Zoran Tegeltija naglasio je da Vlada RS ima ulogu da obezbijedi da svi kandidovani projekti budu završeni i da budu u funkciji.

“Postoji još nekoliko koraka do samog početka izgradnje vrtića kao što su: procedura učešća u komisijama za izbor najpovoljnijeg ponuđača, ocjena kvaliteta radova i svega što je potrebno da se uradi ali i sigurnost izvođača radova da će svi poslovi biti plaćeni na vrijeme. Sredstva su na poslovnom računu Vlade Republike Srpske i sa rokovima kako budu dospjevale situacije mi ćemo plaćati projekte”, dodao je ministar Tegeltija.

On je naglasio da je ukupna donacija Vlade Republike Srbije 5 miliona evra koja će, osim u Brčkom, biti raspoređena i na lokalne zajednice u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

Ministar Tegeltija je zaključio da je na radnom sastanku gradonačelnika Brčko distrikta BiH upoznao sa aktivnostima koje priprema Vlada Republike Srpske, a u vezi sa izgradnjom auto-puta od Banjaluke do Bijeljine koji bi prolazio kroz Brčko.

 

 

 

 

 

(nula49.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime